„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Saeima nosaka jaunus ierobežojumus «ātrajiem kredītiem»

pixabay.com

Saeima ceturtdien, 4.oktobrī, pēc karstām debatēm trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus. To mērķis ir aizsargāt tā saukto ātro un patēriņa kredītu ņēmējus, ieviešot stingrākus ierobežojumus šiem aizdevumiem.

Likuma grozījumus atbalstīja visi sēdē klātesošie 90 deputāti.

Ko paredz jaunie ierobežojumi?

Likuma grozījumi nosaka, ka tā patērētāju kreditēšanas līguma summa, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā, nevarēs pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās algas jeb 215 eiro.

Tāpat ar likuma grozījumiem noteikts, ka šo aizdevumu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk par divām reizēm. Nosacījums neattieksies uz gadījumiem, kad kredīta atmaksai tiks piedāvāts maksājumu grafiks, saskaņā ar kuru pamatsumma atmaksājama pa daļām, informēja Saeimas Preses dienestā.

Vēl vairāk nekā trīs reizes plānots samazināt pieļaujamo procentu likmi. Pieļaujamā aizdevuma procentu likme tiks samazināta no pašreizējiem 200% līdz aptuveni 60% gadā.
Likuma grozījumi paredz arī, ka kredītu devējiem būs rūpīgi jāpēta kredītņēmēja citas saistības. Tāpat likumprojektā noteikts aizliegums reklamēt kreditēšanas pakalpojumus. Tiesa, ir noteikti izņēmumi.

Izmaiņas, kas attiecas uz kredītu procentu likmēm un kreditēšanas pakalpojumu reklāmu, stāsies spēkā 2019.gada 1.jūlijā. Savukārt pārējie grozījumi – 2019.gada 1.janvārī. 

Nozare izmaiņas saista ar vēlēšanām

Iepriekš atbalstu procentu likmju samazinājumam pauda Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Latvijas Banka, kas atzina -  aizdevumu procentu likmes samazināšana būtiski neietekmēs kreditēšanas tirgu. To apliecinot Igaunijas pieredze, kur jau ir ieviesti līdzīgi ierobežojumi. 

Savukārt Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš ceturtdien, 4.oktobrī, no rīta intervijā Latvijas Radio pauda, ka grozījumi nebanku kredītu ierobežošanai ir "vairāk priekšvēlēšanu kampaņa", par tiem nebija kvalitatīvas diskusijas, un nav skaidrs, ko deputāti grib sasniegt.

Nozare pēc Saeimas balsojuma izvērtēs, kādi tieši ierobežojumi noteikti un tad vērtēs iespējamo rīcību, nav izslēgta vēršanās pie prezidenta, lūdzot grozījumus neizsludināt. 
Āboltiņš klāstīja, ka procentlikmes griesti liks no tirgus pazust nelieliem aizdevumiem līdz 300 eiro, jo nevarēšot segt aizdevumu izsniegšanas izmaksas, rezultātā cilvēks, kuram vajadzētu 100 eiro, būšot spiests aizņemties 500 eiro un kopumā samaksās vairāk. Tāpat viņš prognozēja, ka no tirgus pazudīs nelielie spēlētāji, kuri nestrādās ar zaudējumiem, bet lielākie spēlētāji sašaurinās darbību.  

Tajā pašā laikā divas izmaiņas nozare atbalsta – vienotu kārtību personu maksātspējas vērtēšanai un ienākumu pārbaudīšanai, un nosacījumu, ka visiem aizdevējiem ir pieejama informācija par visiem aizņēmēja saistībām.


lsm.lv