„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Neparastā jelgavniece no Latgales

Arita Strode-Kļaviņa ir ģimenes un svētku fotogrāfe, kura nu jau sešus gadus dzīvo Jelgavā, bet kuras sirds, kā pati atzīst, joprojām pieder Latgalei. Šobrīd viņa ikvienu aicina uz savu personālizstādi „Neparastie latgalieši” savā dzimtajā pilsētā Viļānos, kur tā būs apskatāma kultūras namā līdz 26. oktobrim. Izstāde jau ir izceļojusi Jelgavu, Mērsragu, Gulbeni un viesojusies arī Lūznavas muižā.

„No lauku braucieniem gribējās pārvest ko paliekošu, nozīmīgu un skaistu. Tā radās ideja par fotostāstu ciklu, kura galvenie varoņi būtu brīnišķīgie Latgales cilvēki – tie, kuri apliecina, ka Latvijas austrumi nav Sūnu ciems, bet gan tikpat aizraujoša un iedvesmojoša vieta kā jebkura eksotiskā zeme, ko vairums raujas apceļot,” izstādes pamatdomu izskaidro fotogrāfe. Attēlos redzamie cilvēki ir visdažādāko profesiju pārstāvji – mūziķi, mākslinieki, podnieki, tetovētāji, pasniedzēji, mājražotāji, mazie uzņēmēji, turklāt daļa no viņiem atgriezusies Latgalē pēc dzīves galvaspilsētā.

Latgale iedvesmo, saknes dod spēku, bet kāds ir bijis Aritas Strodes-Kļaviņas ceļš uz šo nodarbošanos? „Interese par fotogrāfiju bija jau vidusskolā, kad es ar pavisam vienkāršu „ziepjutrauku” uzņēmu dabas ainavas. Nopietnāk viss sākās pirms četriem gadiem, kad pēc sava otrā bērna piedzimšanas nolēmu, ka mūsu ģimenes fotoalbumā jābūt kvalitatīvām bildēm. Tā es nopirku spoguļkameru, gāju uz fotokursiem, apguvu pamatus, man tā lieta padevās. Un laika gaitā dzima doma, ka ar to varētu mēģināt arī nopelnīt.” Arita ir apmeklējusi arī meistarklases pie dažādiem fotogrāfiem Latvijā, tāpat arī attīstījusies pašmācības ceļā. Viņa labprāt izceļ fotogrāfus, kuri viņu iedvesmo radošajai darbībai, un tas ir jaunās paaudzes krievu fotogrāfs Oļegs Bagmuckis, latviešu fotogrāfe Ilona Pulkstene, Rolfs Vendiņš, Ted Estos Fotografia un, protams, aktu fotogrāfs Gunārs Binde.

Visu interviju lasiet "Latgales Laiks" 5. oktobra numurā.