„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Salienas dāliju karaliene

Anna Bohāne // Foto: Dinija Jemeļjanova

Daugavpils novada Salienas pagastā pirmā salna uznāca 5. oktobra rītā. Tas nozīmē, ka no krāšņajiem dāliju ziediem, ko savā piemājas saimniecībā audzē Anna Bohāne, jāatvadās līdz nākamajai vasarai. Šogad viņa izaudzējusi apmēram 150 dāliju šķirnes. Puķkope gan atzīmē, ka skolēniem paveicies pirms salnām saplūkt ziedus, lai sagatavotu pušķi savai skolotājai.

Tagad, pēc pirmās salnas, dāliju audzētājai sāksies saspringts darba periods, -- jāizrok gumi. Tas prasa daudz laika, vairāk nekā stādīšana, ko A. Bohāne uzsāk maijā, bet pabeidz ap Līgo svētkiem. Vasarā, ravējot dāliju dobes, dienas paiet uz lauka no agra rīta līdz vēlam vakaram. „Pat šodien no rīta pirms darba paspēju pusstundu tam veltīt. Tagad dienas īsas – pēc darba jau tumšs,” puķkope atgādina, ka laukos dzīve atkarīga no saules ritējuma. Šī gada saules gaismas bagātība atspoguļojas arī ziedos jeb tajā, cik košās krāsās tie šogad izplaukuši. Pirmie ziedi izplaukuši jūlija sākumā. Sausums dālijām nav daudz kaitējis, nedaudz vairāk gan tās vajadzēja laistīt. Savukārt par slimībām puķkope nesatraucas: „Ja augus labi pabaro, tad to nav.”

Augu „barošanā” palīdz divas raibaļas. Tās gan dod priekšroku ar dālijām pamieloties, nevis par tām tīksmināties. Savukārt pakašņāt dāliju saknes reiz bija ieradušies citi četrkājain nelūgti viesi – meža cūkas. Bioloģiskajā piemājas saimniecībā tiek audzēti arī ķirbji, kabači un kartupeļi.

Puķkope iesaka puķes stādīt atklātā vietā, tad kāti neizstiepsies pārāk gari

Ikdienā A. Bohāne strādā Salienas pagasta pārvaldē par grāmatvedi, kā arī vada sporta deju kopu „Cerība” un dzied korī Daugavpilī. „Man ir darbs, kurā jādarbina prāts, papildus nodarbošanās, kurā vari izkustēties ar bērniem, un vaļasprieks – dāliju audzēšana. Mājās man nav arī televizora,” puķkope uzsver, ka viņai labāk patīk raudzīties ziedos, nevis zilajā ekrānā.

Pilnu rakstu lasiet 9. oktobra numurā.