„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.3 °C
daži mākoņi

Kāpēc Daugavpilī aug siltumenerģijas cena

Priekšplānā - Viktors Lukjančiks // Foto: Aleksandrs Rube

Pašlaik Daugavpils ir pirmajā vietā starp Latvijas pilsētām apkures tarifa dārdzības ziņā – oktobrī tas ir 63,01 eiro par megavatstundu (bez PVN). Beidzamajā mēnesī tarifs pieaudzis vairāk nekā par 5 eiro, un tā turpmākā dinamika raisa bažas gan pilsētniekiem, gan uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” pārstāvjiem.

Preses konferencē Daugavpils domē siltumtīklu uzņēmuma vadītājs Viktors Lukjančiks paskaidroja sadārdzinājuma iemeslu. Galvenais iemesls siltumenerģijas tarifa kāpumam ir nesenais dabasgāzes cenas pieaugums. Dabasgāze ir galvenais kurināmā veids visās trijās pilsētas siltumcentrālēs, kā arī sešās no desmit lokālajām katlumājām. Līdz šī gada aprīļa beigām līgumā ar AS „Latvijas gāze” bija noteikta fiksēta kurināmā cena, tāpēc varēja cerēt, ka tarifs būs daudzmaz stabils. Taču pēc tam nekādas citas vienošanās ar piegādātāju netika panāktas, tāpēc pašlaik katru mēnesi cena tiek noteikta, pamatojoties uz jaunajām biržas cenām. Piemēram, laikposmā no 10. septembra līdz 10. oktobrim dabasgāzes cena pieauga par 15,8%.

„Protams, šī situācija neapmierina nedz klientus, nedz uzņēmuma vadību,” teica V. Lukjančiks, kurš „Daugavpils siltumtīklu” vadītāja amatā stājās pirms dažām nedēļām,” ja būs grūtības rēķinu apmaksāšanā, pieaugs arī klientu kopējais parāds. Ceram, ka dialogs ar „Latvijas gāzi”, privātajiem siltumenerģijas piegādātājiem un jauns piegādes līgums 2019. gadam palīdzēs atrisināt šos sarežģījumus.”

Saskaņā ar jauno tarifu plānu, kas pašlaik tiek izstrādāts, saglabājoties pašreizējam dabasgāzes cenu līmenim, siltumenerģijas cena Daugavpilī varētu sarukt par 4—5%. Taču šībrīža derīgo izrakteņu tirgus indikatori pagaidām nevieš pārliecību, ka tā būs. Turklāt visas pārējās komponentes (uzņēmuma, gāzesvadu u.c. uzturēšana) paliek agrākajās pozīcijās. Viktors Lukjančiks apgalvo, ka citās pilsētās līgumiem ar piegādātājiem ir citi nosacījumi, turklāt nav tādas piesaistes dabasgāzei, tāpēc Daugavpils tā izceļas uz kopējā fona.