„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

„Soļankas” rudens porcija

Pāvels Stepanovs saņem īpašu „soļankas piedevu” no pasākuma organizatores Jeļenas Dedeles // Foto: Jeļena Čursina

7. oktobrī notika „Hello Solyanka” rīkotais brančs, kurā varēja ne tikai garšīgi paēst, bet arī iepazīties ar vairākiem interesantiem cilvēkiem. Katram no viņiem ir savs iedvesmojošs stāsts par biznesa veidošanu, sabiedrisko darbību, radošajiem panākumiem utt.

Šoreiz brančā piedalījās viesi no Latgales. Lāsma un Raimonds Vinduļi bija atbraukuši no Līvāniem. Tur viņi izveidojušo Mūsdienu mākslas galeriju, kura darbojas jau gandrīz divus gadus un kļuvusi par savdabīgu radošu platformu. Galerija ir daudzfunkcionāls centrs – šeit notiek meistarklases, konferences, diskusijas, izstādes utt. Vinduļi atzīmēja, ka šādās vietās jārīko nelieli pasākumi, jo lieli pasākumi nogurdina, turklāt no tiem ir maz labuma.

Preilēniete Aija Vanaga, Preiļu brīvās skolas skolotāja, pastāstīja klātesošajiem, ka dzīvot interesanti var jebkurā vietā. Lai gan Preiļi ir mazpilsēta, tur notiek lietas, kas spēj mainīt uzskatus par izglītības procesiem visā Latvijā. Pagaidām Preiļu brīvā skola ir vienīgā nevalstiskā skola ārpus Rīgas. To izveidojuši aktīvi vecāki un pedagogi, kuri jau kādu laiku brīvdienās un vakaros skolas vajadzībām pārbūvē vecu ēku.

Daugavpilieši Artjoms Kidulis un Pāvels Stepanovs pastāstīja par savu mazo biznesu, kura pamatā ir ar rokām darinātu lietu tirdzniecība. Artjoms izskaidroja, kā var mainīties pašu rokām izgatavotu lietu ideja un koncepcija. Viņš ir inženieris un sākumā izveidoja speciālu skečbuku dizaineriem, pēc tam izstrādāja un izgatavoja iepakojumus. Tagad viņam pieder dizainera rotu zīmols, kuras tapušas, apvienojot sveķus un koku.

Pāvels izveidojis interneta veikalu „Mans mazulis” un uzskata, ka interneta platformas veidošanas  process ir jāiziet tikai tāpēc, lai saprastu, cik spēka un laika tajā ir jāiegulda.  Tā ir arī cīņa ar stereotipiem, piemēram, ka interneta veikalu var izveidot ļoti ātri, apmeklēt to reizi nedēļā un skaitīt peļņu.

Daugavpils teātra aktieris Aleksandrs Komarovs ir pārliecināts, ka, par spīti visam, ir jātiecas pretī savam sapnim. Viņš atceras, ka jau kopš bērnības vēlējās būt uz skatuves, un pastāvīgi, lai arī dažādos veidos, centies sasniegt savu mērķi. Tagad viņš ir arī radio dīdžejs, humora šovu ideju autors. Aleksandrs uzsvēra, ka to visu var darīt, nepametot dzimto pilsētu.

Natālija Oševerova, ASV Informācijas centra vadītāja Latgales Centrālajā bibliotēkā, pastāstīja par iespējām, kādas paveras Daugavpils jauniešiem. Ikviens var izmantot mazo grantu programmu, kuru piedāvā ASV vēstniecība Latvijā. Piemēram, viens no tiem dod iespēju gadu mācīties Amerikā. Taču arī tad, ja nav iespējas pamest Daugavpili, var izmantot Informācijas centra piedāvājumus personīgai izaugsmei, -- katru nedēļas nogali apgūt angļu valodu.