„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Bērnības sapnis un kāzas Nepālā

Laura (no kreisās), Ziedīte un Anēlija roku apgleznošanas pasākumā // Foto: Inese Minova

Kopš padomju gados televīzijā sāka demonstrēt indiešu filmas, Ziedīte Smeiļa sapņoja kaut reizi nokļūt šajā eksotiskajā valstī. Pēc vairāk nekā 40 gadiem viņas sapnis īstenojās. Turklāt izdevās apmeklēt ne tikai Indiju, bet pabūt īstās kāzās turpat blakus esošajā Nepālas valsts galvaspilsētā Katmandu.

Paldies māsiņai

Par sava sapņa īstenojumu Ziedīte ir pateicīga savai jaunākajai māsiņai Laurai, kuru liktenis aizvedis svešumā un sapazīstinājis ar puisi no Bangkokas vārdā Adits. 

Abi iepazinušies internetā un jau desmit gadus dzīvo Amerikā. Pirms gada abi nolēmuši apprecēties, turklāt kāzas rīkojuši trīs valstīs – laulību reģistrējuši ASV, kam sekoja grezna kāzu ceremonija vīra dzimtenē Bangkokā, bet kāzu noslēgums bija Latgalē, kur visas rūpes par organizēšanu uzņēmās Ziedīte. Tieši šajās kāzās Ziedīte sapazinās ar Adita māsu Raši, kura uzaicināja Ziedīti uz savām kāzām Nepālā, no kurienes nāk viņas līgavainis.

Uz Nepālu Ziedīte posās kopā ar brāļameitu Anēliju. Visa gatavošanās ilga vairākus mēnešus, gan formējot vīzas, gan gādājot nepieciešamās potes pret hepatītu A un vēdertīfu un kravājot somas, kurās bija jāieliek vairāki tērpi atbilstoši kāzu norisei. Neskatoties uz rūpīgo gatavošanos, bez piedzīvojumiem neiztika. Pirmā ķibele piemeklēja jau lidostā Deli, kur nestrādāja internets, bet nebija izdrukātu biļešu, kas ļautu ceļot tālāk uz Nepālu. Tikai pateicoties kādam lidostas darbiniekam, izdevās sazināties ar māsas vīru un tikt pie biļetēm.

Pateicoties māsas rūpēm, Ziedīte ar brāļameitu dzīvojusi greznās viesnīcās, kuru teritoriju bija piekodināts nepamest, lai neiekultos kādā ķezā. Šī paša iemesla dēļ  bija noteikts valkāt apģērbu, kas pilnībā nosedz visas ķermeņa daļas. Bet pārvietošanās notika īrētā automašīnā, ko vadīja caur paziņām uzmeklēts uzticams šoferis. Rūpēs par veselību bija strikti noteikts ūdeni dzert tikai no oficiāla ražotāja pudelēm un lietot tikai termiski apstrādātu ēdienu, pat greznās viesnīcās augļus neņemt izlobītus un pēc iespējas biežāk mazgāt rokas. 

Nepālā gan dabūjuši izbaudīt vietējās medicīnas līmeni, jo Anēlijai pēkšņi kļuva slikti. Ziedīte sapratusi, ka arī tur labu medicīnu var nopirkt par naudu, tikai šajā gadījumā šos izdevumus vēlāk atmaksājusi apdrošināšanas kompānija.

Labais piedzīvojums bijusi iespēja redzēt gan Katmandu, gan Deli, abu valstu eksotisko skaistumu, arī nabadzību un postu, sabiedrības noslāņošanos.   

Jaunais pāris Raši un Aši

Ja Indijas ielās klīst t.s. svētās govis, Katmandu īpaši izcēlās ar klaiņojošu suņu bariem, turklāt šajā pilsētā ielās valdot uzkrītoša nekārtība, jo līdz šim vietām nav aizvākti gruveši, kas palikuši pēc zemestrīces, kas sapurināja Katmandu pirms dažiem gadiem. Pārsteigusi arī braukšanas kultūra, kuras kā tādas praktiski nav -- katrs brauc, kā grib, nepārtraukti pīpina.

Pilnu rakstu lasiet 12. oktobra numurā.