„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Jēkabpilī 11 māju iedzīvotāji nobalsojuši par dalību siltināšanas programmā

kadrs no Youtube

Dalība Eiropas Reģionālās attīstības fonda piedāvātajā energoefektivitātes paaugstināšanas programmā ir pēdējā iespēja iegūt finansiālu atbalstu no Eiropas Savienības struktūrfondiem ēku siltināšanai. Jēkabpilī interese par šo programmu sākusi palielināties. Ja pagājušajā gadā gatavību piedalīties programmā izrādīja tikai divu māju iedzīvotāji, tad šobrīd pilsētā ir jau 11 daudzdzīvokļu mājas, kuru iedzīvotāji ir nobalsojuši par dalību mājas siltināšanas programmā. 

Šīs mājas ir: Bebru iela 33, Liepu iela 22, Draudzības aleja 14, Mežrūpnieku iela 10, Dārzu iela 7, Celtnieku iela 15, Bebru iela 2, Bebru iela 1, Bebru iela 16, Brīvības iela 5A un Viestura iela 41. 

“No 11 mājām septiņām jau ir veiktas tehniskās apsekošanas un energoauditi,” skaidro SIA “JK Namu pārvalde” valdes priekšsēdētājs Ainars Vasilis. “Četrām mājām šis process vēl nav beidzies, darbība ir procesā. Vienai mājai jau mēģināts izsludināt projektēšanas iepirkumu, bet piedāvājumi no projektētājiem bija tādi, ka mēs uzskatījām, ka finansējums ir nepietiekams, lai veiktu projektēšanu. Projektētāji paprasīja diezgan lielu naudu, un mēs iepirkumu atcēlām.” 

Tagad SIA “JK Namu pārvalde” plāno visas 11 mājas iekļaut vienā iepirkumā – ar 11 sadaļām. Tas gan vēl negarantē, ka visas šīs mājas tiešām tiks siltinātas, jo lēmumu par to, vai apstiprināt konkrētas mājas dalību programmā, pieņem Attīstības finanšu institūcija “Altum”. Pasākums var neizdoties arī tālākajos procesos, piemēram, iepirkumā par būvniecību. 

“Ir ļoti daudz klupšanas akmeņu šajā pasākumā,” skaidro Ainars Vasilis. “Var paklupt iepirkumā uz būvniecību, ja iedzīvotāju apstiprinātās izmaksas būs nepietiekamas, lai veiktu siltināšanu. Bīstamība šajā pasākumā ir tāda, ka šobrīd, kad notiek diezgan liels Eiropas līdzekļu apgūšanas bums, kļūst dārgāki arī jebkura celtnieka pakalpojumi.” 

Izvairīties no līdzekļu ieguldīšanas nevar, jo “Altum” apstiprina dalību programmā tikai pēc tam, kad jau ir izstrādāts tehniskais projekts. Iekļaut visas 11 mājas vienā iepirkumā plānots tādēļ, lai padarītu šo pasākumu lētāku, ņemot vērā, ka māju dalība programmā var arī netikt atbalstīta. Namu pārvalde pauž cerību, ka šo 11 daudzdzīvokļu māju siltināšana tomēr izdosies. Ja nē, tad ir variants mājas siltināt bez dalības Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmā, tikai šādā gadījumā siltināšana notiktu pakāpeniski – pa daļām. 

Jāpiebilst, ka no visām daudzdzīvokļu mājām, kuras var pretendēt uz dalību siltināšanas programmā, 12 māju iedzīvotāji ir nobalsojuši pret mājas siltināšanu ar programmas palīdzību. Šīs mājas ir: Bebru iela 9, Bebru iela 26, Celtnieku iela 19, Dārzu iela 8, Draudzības aleja 21, Draudzības aleja 20, Krasta iela 63, Mežrūpnieku iela 8, Viesītes iela 18, Viesītes iela 18A, Viestura iela 31 un Viestura iela 38A. 


Sandra Paegļkalne // jekabpilslaiks.lv