„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Pieaugs algas skolu direktoriem un pirmskolas pedagogiem

freeimages.com

Pagājušajā nedēļā valdība lēma par pedagogu darba algu izmaksai nepieciešamajām mērķdotācijām, tāpēc pašvaldības uzsākušas darbu pie jauno tarifikāciju aprēķināšanas, tai skaitā Daugavpils novada domes Izglītības pārvalde. Kopumā skolotājiem gaidāms algas pieaugums par 30 eiro, bet vēl lielāks algas pieaugums gaidāms skolu direktoriem un pirmskolas pedagogiem.

„Nozīmīgi pieaugs pirmskolas, trīsgadīgo un četrgadīgo bērnudārzu audzēkņu pedagogu algas: ja Daugavpils novadā līdz 1. septembrim viņiem mēnešalga bija 620 eiro, tad tagad būs 710 eiro, tātad par 90 eiro vairāk,” skaidro Daugavpils novada domes Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska. Pirmskolas pedagogu algas, tāpat kā algas skolu administrācijas darbiniekiem, izmaksā pašvaldība.

Vispārējās un pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju darba algas pieauguma apmērs atkarīgs no skolēnu skaita viņu vadītajā mācību iestādē. Ja izglītojamo skaits izglītības iestādē ir līdz 100, tad algas likme pedagogam sastāda 950 eiro, ja izglītojamo skaits izglītības iestādē ir no 101 līdz 150 skolēniem – 1000 eiro, ja izglītojamo skaits izglītības iestādē no 151 līdz 300 audzēkņiem – 1050 eiro un ja izglītojamo skaits izglītības iestādē no 301 līdz 500 skolēniem – 1100 eiro. Neklātienes izglītības programmas īstenotājiem – algas likmes palielinājums par 50 eiro.

Skolēnu skaita samazināšanās dēļ samazinājušās mērķdotācijas Biķernieku un Medumu pamatskolu pedagogiem, tāpēc šo skolotāju algu izmaksām vairāk piemaksās pašvaldība.  

Jaunas darba algas likmes Daugavpils skolu direktoriem apstiprināja arī Daugavpils dome. Šīs izmaiņas saistītas ar Ministru kabineta noteikumu par direktoru amatalgu ikgadējo pārskatīšanu. Domes sēdē šis jautājums neizraisīja debates, taču Izglītības un kultūras jautājumu komitejā izraisījās aktīva diskusija.

Par jaunajām likmēm komitejas sēdē ziņoja Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova. Viņa pastāstīja par pozīcijām, kuras veido direktoru darba algu, - tas ir skolēnu skaits, pašvaldības dotācijas (10%) un mainīgā komponente, kurā ir vairāki punkti. Tajā ietilpst centralizēto eksāmenu rezultāti, pedagogu darba novērtējums, bērnu ar īpašām vajadzībām integrācija, personīgais ieguldījums izglītības iestādes attīstībā (projekti, sasniegumi, reitingi) un citas pozīcijas.

Iepriekš, tiekoties ar direktoriem, viena no svarīgākajām bija personīgā ieguldījuma tēma – bet vai to ir iespējams objektīvi novērtēt? Dažādi projekti un pārbūves ne vienmēr ir vadītāja nopelns, tāpēc šādi jautājumi vienmēr rūpīgi jāizskata. M. Isupova uzsvēra, ka, tajā pat laikā, ļoti bieži direktoriem jāstaigā celtniekiem pakaļ, lai darbi tiktu paveikti laikus, un tas ir jāņem vērā.

Rezultātā Daugavpils izglītības un sporta izglītības iestāžu vadītāju atalgojums pieauga vidēji par 100—150 eiro. Vislielāko algas pielikumu saņēma 3. vidusskolas, Krievu liceja – vidusskolas, kā arī bērnu un jauniešu centra „Jaunība” vadītāji – tagad viņu bruto alga ir attiecīgi 1494, 1508 un 1430 eiro. Savukārt vislielāko algu turpmāk saņems Daugavpils 13. vidusskolas direktors (1516 eiro), jo šeit mācās visvairāk bērnu (811). Bērnudārzu direktoru darba alga tika palielināta par 50 eiro.