„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Satikās krūzes un gleznas

Egita Terēze Jonāne

Jauno keramikas un gleznu izstādi „Mīlu savu zemi”, kas durvis vēra 4. oktobrī Daugavpils Māla mākslas centrā, var nosaukt par sengaidītu satikšanos. Proti, Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijas dalībnieki izstādīja galvenokārt gleznas, bet studija „Latgale” - keramikas krūzītes, krūzes, šķīvjus, dekorus un pūces, kuru autore ir Marija Saikovska.  

Elvīras Sprindžukas darbs „Četri vēji”

Tā kā izstāde veltīta Latvijas 100. dzimšanas dienai un Daugavpils podniecības celmlauža Staņislava Vilcāna (1918-2001) 100 dzīves gadu atcerei, zāles centrā uzstādīta māla krūze. Tā nav apdedzināta, un to rotā skaitlis „100”. Par mīlestību uz Latviju, Daugavpili, mākslu un darbu stāstīja Daugavpils Māla mākslas centra vadītāja māksliniece Ilona Šauša, bet skaistas atmiņas podniecības vecmeistaram Staņislavam Vilcānam veltīja skolotāja Halīna Marta Siņavska un keramiķis Jānis Saikovskis. „Mākslinieki savu mīlestību uz zemi var paust trejādi - ar domām, jūtām un darbu,” teica I. Šauša. Savukārt S. Vilcānam veltītajās apcerēs dominēja atziņa, ka viņš bija Meistars ar lielo burtu un goda vīrs, kurš izloloja ne vienu vien jaunu keramiķu paaudzi. „Viņš bija mans īstais skolotājs. Staņislavs Vilcāns dzīvo manās atmiņās kā tikai vakar satikts tepat darbnīcā. Viņš prata nesūdzēties, lai gan S. Vilcāns bija piedzīvojis karu, dažādas dzīves grūtības. Pārvērta tās jokā,” atzina J. Saikovskis. Pasākumā piedalījās S. Vilcāna mazdēls Jevgeņijs. Savukārt H. M. Siņavska kavējās atmiņās, kā Meistars sirsnīgi un ar humoru uzņēma skolēnu ekskursijas darbnīcā.   

Latvijas simtgades krūze

12. oktobrī izstādi var apmeklēt par brīvu, jo Daugavpils Māla mākslas centrs svin dzimšanas dienu. Izstāde darbosies līdz 18. novembrim.