„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Novārtā pamestās ēkas īpašniekiem izmaksās dārgāk

Aleksandrs Rube

No 2019. gada 1. janvāra Daugavpils teritorijā stāsies spēkā jaunas nekustamā īpašuma nodokļa likmes. Tās neskars lielāko daļu īpašnieku, taču tos, kuri savu īpašumu ir pametuši novārtā vai arī tajā nav deklarējuši dzīvesvietu, gaida būtisks nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums.

Sākot ar jauno gadu, nodoklis par nekustamo īpašumu, kurā nav deklarēta neviena persona, pieaugs vairāk nekā septiņas reizes un būs 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Šajā kategorijā ietilpst vairāk nekā 4500 dzīvokļi un aptuveni 2500 mājas (tostarp vasarnīcas, kuru platība pārsniedz 40 kvadrātmetrus) pilsētas robežās. Tāds pats nodoklis būs jāmaksā tiem īpašniekiem, kuriem pieder nepabeigti celtniecības objekti, kuriem beidzies būvatļaujas derīguma termiņš. Lai izvairītos no paaugstinātās nodokļa likmes, būs jāpagarina būvatļauja termiņš vai arī objekts jānodod ekspluatācijā.

Savukārt vislielākā nodokļa likme turpmāk tiks piemērota degradēto teritoriju un ēku īpašniekiem – tā būs līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Šo stingro pasākumu ieviešana saistīta ar to, ka daudzi privātīpašnieki izvairās un nepilda pašvaldības lūgumus sakārtot savu nekustamo īpašumu vai vismaz parūpēties, lai tas būtu vizuāli pievilcīgāks (nav aizsisti logi, nostiepts tīkls utt.). Pārējiem īpašniekiem nodokļa likmes nemainīsies – 0,2—0,6% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Sīkāka informācija par gaidāmajām izmaiņām pieejama portālā www.likumi.lv, pa tālruņiem 65404369, 65404390, 65404386 vai vēršoties Daugavpils domes Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas nodaļā (Kr. Valdemāra ielā 1).