„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

IV pasaules diktāts latviešu valodā

www.raksti.org

Sestdien, 3. novembrī, plkst. 12.00 ikviens tiek aicināts pārbaudīt savu rakstītprasmi, piedaloties IV pasaules diktātā latviešu valodā klātienē deviņās Latvijas pilsētās (Rīga, Ventspils, Liepāja, Valmiera, Jēkabpils, Rēzekne, Daugavpils, Jelgava, Cēsis) vai tiešsaistē šajā vietnē.

Pieteikties rakstīšanai klātienē kādā no pilsētām būs iespējams mājaslapā raksti.org sākot no šā gada 15. oktobra, savukārt rakstīt diktātu tiešsaistē varēs tepat bez iepriekšējas reģistrācijas, aizpildot anketu dažas minūtes pirms diktāta sākuma.  

Atzīmes netiks liktas, diktātu varēs rakstīt, gan norādot savu vārdu, gan anonīmi, jo iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju ikvienam novērtēt savas zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā. Interesenti, kuri būs rakstījuši diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās, savukārt tie, kuri būs uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt savā e-pastā aptuveni mēnesi pēc pasākuma norises. Diktoru lomu, lasot diktātu klātienē, uzņemsies sabiedrībā pazīstami cilvēki. Aptuveni 300 vārdu garā diktāta teksta autors ir dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, Rīgā Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē (LU HZF) to diktēs aktieris Kaspars Znotiņš. Diktāta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīja un apstiprināja LU HZF Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras vadītāja Andra Kalnača.

III pasaules diktātu latviešu valodā 2017. gada 7. oktobrī tiešsaistē un dažādās valstīs un pilsētās kopā rakstījuši 935 cilvēki. Trīs diktāti ir uzrakstīti bez kļūdām, desmit – ar vienu kļūdu, savukārt lielākais kļūdu skaits vienā darbā ir 183. Vidēji dalībnieki tekstā pieļāvuši 18 ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas. Interpunkcijas kļūdu īpatsvars ir 54%, ortogrāfijas – 46%. Kopā diktātā piedalījušies interesenti no 25 valstīm. To dalībnieku vidū, kuri izvēlējās rakstīt ar roku, rīdzinieku aktivitāte bija vislielākā – 155 darbi. Otrajā vietā ir Liepāja ar 62 darbiem. Klātienē Valmierā diktātu rakstījuši 23 cilvēki, Jēkabpilī – 36, Ventspilī – 18, Rēzeknē – 16, Daugavpilī – 24. Interneta vietnē raksti.org tika iesniegts 601 darbs. 11 internetā rakstīti diktāti tika noraidīti diakritisko zīmju trūkuma dēļ vai arī tādēļ, ka tie bija uzrakstīti tikai daļēji. Vairākums dalībnieku diktātu rakstīja tiešsaistē no Latvijas (508). Ārzemēs tiešsaistē diktātu rakstījuši 93 interesenti, visvairāk darbu saņemti no Vācijas (20) un Lielbritānijas (18).

Brīvo vietu skaits uz 18.10.2018

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas 312. auditorija / Atbrīvošanas aleja 115, Rēzekne - 31 no 50
Daugavpils Universitātes 309. auditorija / Vienības iela 13, Daugavpils - 45 no 50
Jēkabpils Agrobiznesa Koledža / Pasta iela 1, Jēkabpils - 39 no 54