„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Jana Kantāne aicina ieklausīties fizioterapeitu padomos

Egita Terēze Jonāne

Bebreniete Jana Kantāne „Latgales Laiku” sagaida Aijas Jasevičas fizioterapijas privātpraksas jaunajās telpās Ilūkstē, kur strādā par fizioterapeiti. Viņa sarunā vairākas reizes uzsver, ka studiju gados sapņojusi par pastāvīgu darbu dzimtajā pusē. „Tā ir vieta, kur viss ir radniecīgs un mīļš. Ilūkstē strādāju ar jaukām kolēģēm Aiju Jaseviču, Helēnu Butkieni un Mārīti Ostrovsku, kuras atbalsta ar labu vārdu un padomu. Fizioterapeita darbs iedvesmo,” saka Jana.

Viņa ar kolēģēm palīdz pieaugušajiem novērst muguras sāpes un atgriezties darbā pēc sarežģītām operācijām, kā arī ar masāžām novērš paaugstinātu muskuļu tonusu zīdaiņiem, vingrojot stimulē mazuļu attīstību -- velšanos, rāpošanu, staigāšanu. Fizioterapijas privātpraksi apmeklē arī seniori, lai mazinātu vai novērstu hronisko slimību simptomus, stāsta Jana, piebilstot, ka nāk ārstēties cilvēki arī pēc smagām traumām. Savukārt māmiņas, kuras gaida bērnus un izjūt sāpes muguras jostas daļā, labprāt izmanto teipošanu (bezmedikamentu plāksteri, kas derīgs vismaz nedēļu). Tāpat arī vecāki ved bērnus, kuriem, ilgi sēžot pie datora vai nesot smagas mugursomas, izveidojusies nepareiza stāja. Pēc Janas aplēsēm, pietiek ar 10 fizioterapijas nodarbībām, lai cilvēkam apmācītu vingrojumu programmu, taču pēc tam sākas patstāvīgs darbs mājās. Jana iesaka cilvēkam, kuram ir sēdošs darbs, vingrot vai nūjot trīs reizes nedēļā, jo tad strādā visas muskuļu grupas, vai vienkārši katru dienu noiet vismaz 10 000 soļu jeb 45 minūtes ātrā solī, tā saelpoties svaigu gaisu un sakārtot domas. Viņa atgādina, ka turpat Pilskalnē var iznomāt velosipēdu un nobraukt nelielu loku, līdz ar to uzlabot fizisko un emocionālo labsajūtu. Tie, kuriem bijušas smagākas traumas (plaukstu, potīšu un citu locītavu lūzumi, muguras traumas) vai operācijas, ar fizioterapeitu sadarbojas mēnesi, dažreiz pat ilgāk.

„Ja cilvēks saka, ka nav laika, tad uzstāju, ka sev laiks jāatrod vienmēr. Izbrīvējot pat 30 minūtes, pastaiga vai peldēšana, kas stiprina muguras muskuļus, ies labumā. Ilūkstē ir iespēja pastaigāties vai nūjot, tāpat ir baseins. Pietiek ar nelielu fizioterapeita konsultāciju, lai uzzinātu, kāda kuram nodarbošanās ir visefektīvākā. Piemēram, skriešana vai peldēšana neder visiem. Ja ir pensijas vecums vai liekā svara problēma, tad velobraukšana padosies labāk nekā skriešana,” saka Jana.

Viņa daudz runā ar vecākiem, lai bērni uzlabo stāju jau skolas vecumā, citādi vēlāk var rasties sarežģījumi.

Pilnu rakstu lasiet 16. oktobra numurā.