„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+3.4 °C
apmācies

Atkritumus vāks jauna „zaļā” automašīna

Aleksandrs Rube

17. oktobrī Vienības laukumā tika prezentēta jauna specializēta automašīna šķiroto atkritumu savākšanai, kura jau nākamnedēļ tā sāks kursēt pilsētā, savācot sašķirotos atkritumus no mājsaimniecībām un juridiskām personām.

Pateicoties Kohēzijas fonda atbalstam, kurš līdzfinansē 32,39% no projekta kopējās summas,  SIA „AADSO” papildināja savu autoparku ar jaunu  automašīna šķiroto atkritumu savākšanai.

Uzņēmuma „AADSO” valdes loceklis Aivars Pudāns un Komunālās saimniecības pārvaldes (KSP) vides inženieris Kaspars Laizāns pastāstīja, ka arī līdz šim pilsētā tika savākti šķirotie atkritumi, jo šim mērķim arī agrāk bija speciāla mašīna. Taču pilsētnieki, redzot, ka visas atkritumu savācējmašīnas izskatās vienādas, un viss itin kā tiek samests vienā mašīnā, atkritumus sāka šķirot aizvien retāk. Lai novērstu šo pārpratumu, speciālisti nolēma vizuāli izcelt vienu mašīnu. Jāpiebilst, ka funkcionalitātes ziņā nav lielas atšķirības starp vecajām un jauno atkritumu savācējmašīnu.

Aivars Pudāns skaidro pilsētniekiem atkritumu izvešanas tarifa veidošanās īpatnības

Sašķirotie atkritumi tiks savākti un nogādāti poligonā „Cīrulīši”. Specializētais transports kursēs pa privāto sektoru katra mēneša ceturtajā nedēļā, katru dienu izbraukājot noteiktus mikrorajonus. Pakalpojums ir bezmaksas. Vienīgais nosacījums, kas jāievēro, -- lai atkritumi tiktu savākti laikus,  tie jānovieto pie mājas pirms pl. 7 rītā. Jāpiebilst, ka šajā mašīnā tiks savākti atkritumi no jaunajiem stiklam un citam iepakojumam paredzētajiem konteineriem.

Atkritumu savācējmašīna aprīkota ar atpakaļskata kameru un tai ir speciāli svari, ar kuru palīdzību var noteikt dažādos pilsētas mikrorajonos savākto atkritumu svaru

Uzņēmuma „AADSO” un KSP pārstāvji atzīmē, ka šis jauninājums ne tikai pozitīvi ietekmēs vietējo ekoloģiju, bet arī ļaus ievērojami piebremzēt atkritumu izvešanas tarifa pieaugumu, kurš palielinās sakarā ar ikgadējo dabas resursu nodokļa celšanu. A. Pudāns uzsvēra – ja cilvēki nešķiros atkritumus, ignorēs konteineru krāsu, to, kam tie paredzēti, nekādas tarifu „iesaldēšanas” nebūs. Turklāt netiek izslēgts, ka, pateicoties jaunajiem konteineriem (to skaits pieaugs), atkritumus varēs izvest retāk, jo to savākšana no rīta cilvēkiem bieži vien sagādā neērtības.