„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Ar taktilu fotogrāfiju var iepazīt Rīgu

Pateicoties taktilajai fotogrāfijai, Juris un Vija zina, kā izskatās Melngalvju nams // Foto: Egita Terēze Jonāne

Līdz 26. oktobrim Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkā darbojas pirmā taktilo fotogrāfiju un 3D kultūrvēsturisku objektu maketu izstāde „Pieskāriens” Latgalē.

Izstādes atklāšanas dienā 15. oktobrī, kad redzes invalīdi svin Baltā spieķa dienu, Vija un Juris, pārskrienot ar pirkstu galiem pār fotogrāfiju, atzīst, ka tagad zina, kā izskatās Melngalvju nams. „Nacionālā bibliotēka jeb Gaismas pils manās iedomās bija citādāka, taču pēc izstādes man ir radies priekšstats, kas tas ir. Toreiz, kad zaudēju redzi, Melngalvju nama nebija. Tagad es to iepazinu taktilajā fotogrāfijā,” saka Vija.

Projekta idejas autore, biedrības „Socintegra” vadītāja Marija Kožarina pastāstīja, ka, pateicoties taktilo fotogrāfiju, taktilo latvju rakstu zīmju, taktilo 3D populārāko Rīgas arhitektūras objektu un citiem projektiem un pasūtījumiem, viņa ieguvusi daudz draugu -- redzes invalīdu. „Draugi man palīdz atrast jaunas idejas. Daži jau spēlē teātri. Esmu radījusi Vilhelma Purvīša taktilo gleznu, bet no dažām atsauksmēm sapratu, ka tehnoloģija ir par sarežģītu. Taču esmu apņēmusies izveidot populārāko taktilo gleznu izstādi. Mēs to varam, jo esam par projekta finansējumu nopirkuši 3D printeri,” teica Marija. Vaicāta, vai varētu veidot arī 3D taktilās rotaļlietas, viņa teica, ka labprāt uzrunās sadarbībai kādu bērnudārzu bērniem ar redzes invaliditāti.

Izstādē apskatāmi arī Rīgas augstāko celtņu maketi

Lai redzes invalīdiem izstādes fotogrāfijas un priekšmeti būtu vēl saprotamāki, turpat var noklausīties stāstījumu par katru eksponātu, izmantojot audiogidu, uzsvēra Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkas vadītāja Jana Šlapaka.