„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

Privātmājās jābūt ugunsdzēšamajiem aparātiem

Dmitrijs Karpovs skaidro, kāpēc likumā uzsvērts, ka durvīm jābūt aprīkotām ar pašaizvēršanās mehānismiem // Foto: Egita Terēze Jonāne

Ja cilvēkam ir privātā māja, jāiegādājas ugunsdzēšamais aparāts, bet, ja viņš dzīvo dzīvoklī, no 2020. gada 1. janvāra tas jāaprīko ar autonomiem dūmu detektoriem, taču tiem nav jābūt koplietošanas telpās. To 12. oktobrī ugunsdrošības informatīvajā seminārā atgādināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes komandiera vietnieks Dmitrijs Karpovs un inspektors Andrejs Bambāns.

Lai gan 2017. gadā ugunsgrēku skaits ir samazinājies, taču ir kļuvis vairāk cietušo, uguns postīto vai nopostīto dzīvojamo māju, un iemesls tam ir neuzmanīga rīcība ar uguni (atstāta svece, ēdiens uz plīts utt.) vai bojātas apkures vai elektrības ierīces. Pārbaudot lauku saimniecības, inspektori secinājuši, ka īpašnieki nav izstrādājuši ugunsdrošības instrukciju un nav instruējuši darbiniekus par tiem, kā arī nav pārbaudījuši elektroinstalāciju, tai skaitā termokameras, un iegādājušies ugunsdzēšamo aparātu. Savukārt izglītības iestādēs un sabiedriskajās ēkās neatveras evakuācijas durvis, turklāt kāpņu telpu durvis neaizveras automātiski, jo tām nav pašaizvēršanās mehānismu, bet tehniskās telpas bieži vien ir pilnas ar degošiem priekšmetiem. Klausītāji (galvenokārt valsts iestāžu atbildīgie par ugunsdrošību) iebilda, ka pašaizvēršanas mehānismu iegāde ir papildus izdevumi. Taču D. Karpovs norādīja uz likumdošanu, kas uzsver šāda aprīkojuma nepieciešamību, jo tas ierobežo uguns un dūmu ātrāku izplatīšanos ēkā. 

Tāpat viņš uzsvēra, ka daudzdzīvokļu namos katrā stāvā jābūt lieliem cipariem, kas norāda stāva numuru, un, ja tas ir iespējams, tiem jābūt luminiscējošā krāsā, lai glābēji gan lielos dūmos, gan naktī redzētu, kurā stāvā atrodas. Savukārt evakuācijas durvīm jābūt aprīkotām ar pašaizvēršanās mehānismiem.

Vaicāts, kad ir jānoņem tvaiku un dūmu novilcēji, D. Karpovs informēja, ka tas jāizdara līdz šī gada beigām gan dabas gāzes, gan propāna vai butāna gāzes lietotājiem, lai atjaunotu dabīgo ventilāciju. Prasības izpildi jau no 2019. gada 1. janvāra kontrolēs gāzes pakalpojumu sniedzēji un informēs par pārkāpumiem VUGD inspektorus.

Īpašnieks vai pārvaldnieks ir atbildīgs par ugunsdrošību sabiedriskajās ēkās vai daudzdzīvokļu namos, vai privātajās mājās, atgādināja A. Bambāns.  

IEDZĪVOTĀJIEM JĀZINA:

  • ugunsgrēka gadījumā jāzvana 112,
  • jārunā skaļi, mierīgi, nesteidzoties un nekliedzot,
  • jānosauc pilna adrese vai jāapraksta notikuma vieta, tai skaitā pilsēta vai pagasts,
  • jāatbild uz visiem operatora jautājumiem,
  • jānosauc savs vārds, uzvārds, tālruņa numurs, lai glābēji nepieciešamības gadījumā varētu sazināties,
  • nav jānoliek klausule tik ilgi, kamēr operators nav beidzis sarunu.