„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Jurijs Žigajevs cer uz Ilūkstes jaunajiem futbolistiem

Jurijs Žigajevs Ilūkstes stadionā // Foto: Egita Terēze Jonāne

Jurijs Žigajevs ir atgriezies dzimtajā Ilūkstes novadā. Ar to viņa gaitas futbolā nebeidzas, jo viņš ir apņēmības pilns arī turpmāk dzīvi sasaistīt ar futbolu. Jurijs atzīstas, ka ar lielām cerībām lūkojas uz bērniem, kuri mācās Ilūkstes novada sporta skolā. „Vecāki ir malači, jo bērnus ved uz futbolu. Ilūkste ir futbola pilsēta. Es ceru, ka daudzi no viņiem spēlēs Latvijas populārākajos klubos,” pārliecināts Jurijs.

Raksturojot pussarga pienākumus laukumā, Jurijs joko, ka pussargs ir tas mūris, kuram jāapstādina pretinieks, tomēr pie izdevības pašam jātiek līdz vārtiem vai jāiedod vērtīga piespēle. „Runājot nopietni, mani pussarga vietā nolika treneri. Futbolists iznāk laukumā ar domu uzvarēt. Noskaņoties spēlei gan sanāk dažādi -- skrienot vai klausoties mūziku, ar vai bez garastāvokļa,” teic eglainietis. Viņš neslēpj prieku, ka Latvijas Futbola federācijas prezidents ir Latvijas izlases biedrs Kaspars Gorkšs, kuru iepazinis kā goda vīru. 

Jurijs Žigajevs ienāca futbolā 8 gadu vecumā, pateicoties tētim Vladimiram, kurš ir spēlējis toreizējās padomju savienības komandās. „Vecāki stāstīja, ka esmu sēdējis tribīnēs pat lietū un skatījies, kā spēlē tētis. Mēs 80. gados pārbraucām no Sanktpēterburgs uz mammas dzimteni Eglaini. Manā bērnībā nebija mobilo tālruņu un datoru, spēlējām gan volejbolu un basketbolu, gan arī futbolu un hokeju. Tomēr man visvairāk patika futbols. Tāpēc tētis mani aizveda uz sporta skolu,” atminas Jurijs. 

Viņš ir pateicīgs arī toreizējiem Daugavpils rajona sporta skolas treneriem Vladimiram un Alenam Vinokuroviem (abi jau ir mūžībā), kuri gan viņu, gan citus zēnus trenēja par profesionāļiem. Vēlāk pirmais rūdījums lielajā futbolā tika iegūts, spēlējot vietējā futbola klubā „Zibens/Zemessardze”, kas Vladimira Vinokurova vadībā bija izcīnījis tiesības startēt Latvijas virslīgā. Lai gan toreiz Jurijam bija 15 gadi, viņa spēli atzinīgi novērtēja futbola kluba „Rīga” treneri, kuri uzņēma pusaudzi savā klubā. 

Tā sākās eglainieša ceļš uz citām futbola virsotnēm. Ar katru jaunu spēli auga meistarība un uzlabojās fiziskā forma, jau 2007. gadā viņš bija iekļauts Latvijas izlasē. Futbolisti arī šodien atceras debijas spēli, kur Latvijas valstsvienība ar 4:2 uzvarēja Islandes komandu. Viņš lepojas, ka Latvijas izlasē varēja aizvadīt vairāk nekā 30 spēles, stāties pretī pasaules titulētiem futbolistiem, turklāt gūt arī vārtus. Jau 2008. gadā Jurijs kļuva par daudzkārtējā virslīgas čempiona futbola kluba „Ventspils” pussargu. Ventspilī pavadītais laiks bijis ļoti vērtīgs futbolista profesionālajā izaugsmē, turklāt bija iespēja spēlēt arī Jūrmalas futbola klubā „Spartaks” un Lodzas klubā „Widzew” (Polija).

Tomēr pēc 25 gadiem Jurijs Žigajevs nolēma pielikt punktu futbolista karjerai. Šogad sajutis, ka nespēj laukumā spēlēt ar tādu enerģiju, kā iepriekšējos gadus, tāpēc nolēmis sākt kaut ko jaunu. Viņš cer arī savu nākotni saistīt ar futbolu. Šobrīd viņa prioritāte ir ģimene -- abas meitiņas un sieva.  

Vaicāts, kādas sajūtas, pārdomas ir pēc pēdējās spēles, kura septembra nogalē tika aizvadīta Ilūkstes stadionā, Jurijs atzīstas, ka jutis kņudoņu sirdī: „Ir patīkami, ka tevi novērtē. Paldies līdzjutējiem, Latvijas Futbola federācijai, Ilūkstes novada domei, Ilūkstes novada sporta skolai, vecākiem, ģimenei, draugiem par futbola svētkiem! Paldies arī vecmāmiņai. Viņa ir fantastiska, par manu futbolista karjeru zina vairāk nekā es.”

UZZIŅAI

Jurijs Žigajevs, spēlējot futbola kluba „Ventspils” rindās, bija trīskārtējs Latvijas čempions un divas reizes izcīnījis Latvijas kausu. Latvijas izlasē aizvadījis 35 spēles un guvis 2 vārtus.