„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Marijas Briškas leļļu valstībā

Marija Briška ar lelli Agatu, kas saņemta dāvanā meitiņas Kristīnes piedzimšanas reizē // Foto: Inese Minova

Preiļus noteikti var dēvēt par leļļu karaļvalsti, un ne tikai pateicoties pazīstamās autorleļļu meistares Jeļenas Mihailovas nopelniem un izveidotajai leļļu galerijai.

Ievērojama leļļu kolekcija ir arī Preiļu iedzīvotājai Marijai Briškai, tiesa, lelles nav viņas pašas veidotas, bet saņemtas dāvanā teju 40 gadu garumā. Tās viņa nolēmusi „izvest tautiņās”, lai neklājas putekļiem kastēs mājās. 

Lelles ar „pasi”

Vecākajai lellei kolekcijā - Inesei ir 41 gads, tā savulaik rotājusi Marijas un viņas vīra Anatolija kāzu mašīnu. Pēc neilga laika tai piebiedrojās lelle Agata, kuru jaunajai ģimenei uzdāvināja sakarā ar meitas Kristīnes piedzimšanu. Pamazām tām pievienojās arī citas lelles. Lielu daļu eksponātu Marijai sadāvinājuši draugi, kas aizceļojuši uz ārzemēm, turklāt katrai no tām līdzi nāk sertifikāts, kurā aprakstīta lelles izcelsme. Šādas lelles atceļojušas no Francijas, Vācijas, Spānijas, Portugāles un Anglijas. Drīzumā ieradīsies arī lelle no Izraēlas.

Šogad Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicināja iedzīvotājus rakstīt savas lelles stāstu, tādu izveidojusi arī Marija, rakstot par lelli Žozefīni (Josephine), kuru kopā ar stāstu uzdāvinājusi muzejam. Marija domā, ka kādreiz atdos muzejam visu savu leļļu kolekciju.

Marijai ir plaša princešu leļļu kolekcija

Jāteic, ka leļļu kolekcija nav vienīgā, ko sakrājusi Marija. Būdama rokdarbniece, pirms kāda laika pārsteigusi arī ar pašas adītu rakstainu cimdu un zeķu izstādi, tāpat viņas krājumos ir vairāk kā 600 kalendāri un 300 pildspalvas - visas jau izrakstītas, bet katra ar savu stāstu. Viena no tām ir īpaša – ar uzrakstu „Marija”.

Taču arī tas vēl nav viss. Marija sakrājusi arī ievērojamu monētu kolekciju, taču tās izrādīšanai gan esot vajadzīgi īpaši stendi. Interesants ir šīs kolekcijas aizsākums. Reiz, spēlējoties dārzā, mazdēls esot atradis senu monētu. Tā izrādījās 1942. gada vācu monēta. Pēc laika atradis vēl vienu. Arī no Marijas vecvecākiem bija saglabājušās dažas cara laiku monētas. Pamazām draugi sāka nest monētas, kas viņiem palikušas no iepriekšējām paaudzēm vai ceļojumiem. Kolekcijā esot arī kāda 19. gadsimta monēta.

Lai dzīvot nav garlaicīgi

Marija Briška ir Latgales reģionālās pensionāru apvienības priekšsēdētājas vietniece un Preiļu novada Pensionāru biedrības priekšsēdētājas vietniece, aktīvi darbojas arī biedrībā „Mūsmājas”. Pēc viņas ierosinājuma notiek dažādas izstādes un pasākumi, piemēram, uz kādām Lieldienām sadarbībā ar Audriņu pagasta mini Zoo „Rosīte” bija sarīkojusi Lieldienu olu izstādi, Marija regulāri iesaista seniorus nūjošanas nodarbībās, ko vada fizioterapeite, un citās aktivitātēs.

Pilnu rakstu lasiet 19. oktobra numurā.