„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Mūžībā devusies kordiriģente Terēze Broka

22. oktobra vakarā mūžībā aizgājusi izcilā kordiriģente un skolotāja, ilggadējā koru veidotāja un vadītāja Daugavpilī un Daugavpils rajonā, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un Latgales Dziesmu svētku virsdiriģente, Triju zvaigžņu ordeņa virsniece, Daugavpils Goda pilsone Terēze Broka.

„Kad es uzkāpju dziedātāju priekšā, tad man ir tāda kā bezsvara sajūta, es sevi pazaudēju, tie visi tūkstoši man ir viena seja, tā ir manas Latvijas seja! Tie dziedātāji man ir tik mīļi, ka man vairs nekāda uztraukuma nav. (..)  es burtiski varētu lidot!” – tā par savu virsdiriģentes misiju teikusi pati Terēze Broka.

Šogad XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku noslēguma koncertā „Zvaigžņu ceļā” Mežaparka Lielajā estrādē Terēze pēdējo reizi uznāca virsdiriģenta tribīnē, lai ievadītu kopkora dziesmu „Pūt vējiņi”, un pateicībā nometās ceļos tautas priekšā.

Terēze Broka dzimusi 1925.gada 30.septembrī Rēzeknes apriņķa Viļānu pagastā. Pamatizglītību ieguvusi Vītolu pamatskolā un Rēzeknes 1.vidusskolā, bet mūzikas teoriju un kordiriģēšanu - Rēzeknes mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā.

Studiju laikā Broka vadīja vairākus amatierkolektīvus, bet pēc pārcelšanās uz Daugavpili sāka strādāt Daugavpils mūzikas koledžā par Kordiriģēšanas nodaļas pedagoģi. Viņa ir bijusi vairāku koru diriģente -- diriģēja Līksnas ciema jaukto kori, Daugavpils rajona kori „Latgale”, Jēkabpils skolotāju kori, sieviešu kori „Rūta”, Daugavpils Centrālā kultūras nama kori „Daugava”, kā arī nodibinājusi un vadījusi sieviešu vokāli instrumentālo ansambli "Daina". Terēze Broka ir izskolojusi daudzus ievērojamus mūziķus.

Broka bijusi XX-XXII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente, XXIII-XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Goda virsdiriģente, VII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģente, Latgales Dziesmu svētku un Skolotāju koru salidojumu virsdiriģente un organizatore, Daugavpils pilsētas un rajona koru virsdiriģente.

Viņas profesionālais ieguldījums ir novērtēts ar dažādiem apbalvojumiem - viņa ieguvusi Latvijas Nopelniem bagātās mākslas darbinieces un Latvijas Tautas skatuves mākslinieces titulu, ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, Kultūras ministrijas balvas tautas mākslā un Spīdolas balvas laureāte, Lielās mūzikas balvas laureāte un Ministru kabineta goda diploma un balvas ieguvēja. Terēzei piešķirta Latgaliešu Kultūras gada balva "Boņuks" par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā un Daugavpils domes balva "Par mūža ieguldījumu".

 

Atvadīšanās no Terēzes Brokas notiks 26. oktobrī pl. 12.00 Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā

 

„Latgales Laiks” kolektīvs sēro līdzi ar Terēzes Brokas tuviniekiem, draugiem un kolēģiem.