„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.0 °C
apmācies

Daugavpils dome ņems aizņēmumu tramvaju iegādei

Publicitātes foto

18. oktobrī pilsētas domes Finanšu komitejas locekļi ar balsu vairākumu pieņēma lēmumu par Tveras vagonbūves rūpnīcā (Krievija) ražotu astoņu zemās grīdas tramvaju iegādi.

Iepriekš šis iepirkums bija iesniegts izskatīšanai Drošības policijā, jo bija aizdomas par rūpnīcas saistību ar Krievijas Federācijas militāri rūpniecisko kompleksu. Pašlaik, kad šīs šaubas ir izgaisinātas, pašvaldība nolēma ņemt aizņēmumu 1,7 miljonu eiro apmērā.

Pirkuma kopējā summa ir 4,1 miljons eiro – kredīts tiek ņemts, lai segtu starpību, kura pārsniedz Kohēzijas fonda līdzfinansējuma (2,4 miljoni eiro) apjomu. Sākotnēji konkursa pirmajā kārtā dome izvēlējās divus piedāvājumus – Baltkrievijas uzņēmumā „Belkommunmaš” ražotos tramvajus (802. modelis) un Krievijas rūpnīcas tramvajus (modelis 71-911). Lai gan viens Baltkrievijā ražotais tramvajs maksāja gandrīz divreiz lētāk, tie neizturēja komisijas pārbaudi (garums, durvju skaits, ne visiem bija zemā grīda). Savukārt Ustjkatavskas vagonu rūpnīcas tramvaji (tādi ir iegādāti 2014. gadā) šajā konkursā netika piedāvāti.

Uzņēmuma „Daugavpils satiksme” pārstāvji savā ziņojumā nosauca datus, kas liecina, ka tramvaju parka ir jāatjauno, - jo daudzi vagoni, kuri pašlaik tiek ekspluatēti, kalpo jau vairāk nekā 30 gadus, pieaug to remontdarbu izmaksas, turklāt jauni transportlīdzekļi patērē aptuveni par 20% mazāk elektroenerģijas, utt.

Jāatzīmē, ka iepirkuma process turpinās jau kopš 2016. gada februāra. Ja dome neņemtu aizdevumu, ļoti iespējams, tiktu zaudēti Kohēzijas fonda līdzekļi. Kredīts būs jāatmaksā divdesmit gadu laikā.