„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+1.6 °C
daži mākoņi

Daugavas attīstība atkarīga no pašvaldību sadarbības

Červonkas muižas pilī aizritēja piektā „DaugavAbasMalas” tikšanās, veltīta pētniecībai un attīstības politikai // Foto: Dinija Jemeļjanova

24. oktobrī Daugavpils novadā, Červonkas muižā, norisinājās projekta „Daugavas upes baseina ekonomiskā potenciāla attīstība” piektā konference. Tiekoties dažādu nozaru pētniekiem un attīstības politikas plānotājiem, Vecsalienā apkopotas idejas, kas liecina – Daugavas attīstība atkarīga no vietējo aktīvistu un pašvaldību savstarpējas sadarbības.

Upei draudzīga arhitektūra

Par to, kā upes ainava atkarīga no tās krastos esošās arhitektūras, pastāstīja Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas docents Egons Bērziņš. „Gribam piedāvāt izveidot kopēju izstādi par vietām, kur jau veidoti plāni, kā attīstīt Daugavu no arhitektūras aspekta,” arhitekts uzsver, ka izstrādāt jaunus projektus ieinteresēti gan studenti, gan jau darbojošies speciālisti, vajadzīgi tikai pasūtītāji, kas var būt gan privātā, gan publiskā sektora pārstāvji. Tāpat var izmantot arī jau izstrādātus plānus, piemērojot tos citai vietai. Piemēram, laivu nomas „Mučas” īpašnieku Jāni Vilcānu ieinteresēja Rīgas tehniskās universitātes studentu diplomdarbs, kas izstrādāts laivošanas skolas izveidei Aizkrauklē. Viņš prāto, ka līdzīgu projektu varētu īstenot Laucesas upē, jo upes plūdums ļauj te trenēties laivot ar straujūdens kajakiem.

Viņš atgādina, ka attīstības plānus pašvaldība var izstrādāt, pirms kādai vietai atradies potenciālais pircējs, norādot, ko īsti vietvara vēlas redzēt, piemēram, kādā vecas rūpnīcas teritorijā. Pieredze Rīgas pilsētplānošanā un viņam uzdotie jautājumi konferencē likuši secināt, ka cilvēki nesaņem atbildes uz jautājumiem, ar kuriem tiem būtu jāvēršas pašvaldībās. „Pašvaldībām jābūt kā vidutājam starp saviem iedzīvotājiem un valsts iestādēm, ministrijām, palīdzot atrisināt šķēršļus, kas liedz attīstīties uzņēmējdarbības idejām, ar kurām tad vēlāk pati pašvaldība var lepoties,” norāda E. Bērziņš. „Daudziem ir bail no pašvaldībām, tas būtiski kavē attīstību gan vienā, gan otrā pusē.”

Nākotnes tūrisms - interaktīvas kartes

Bez sadarbības veicināšanas, projekta „DaugavAbasMalas” mērķis bija pēc vasarā notikušās ekspedīcijas kopā ar karšu izdevniecību „Jāņasēta” izveidot digitālu, interaktīvu karti, kurā atzīmēti dažādi ūdens tūristam noderīgi objekti. Ar izstrādāto karti konferencē iepazīstināja „Jāņasēta” IT pārdošanas vadītājs Visvaldis Gercāns: „Tie nav tikai apskates objekti, laivotājam svarīgas ir iekāpšanas un izkāpšanas vietas, laivu nomātāji. Esam atzīmējuši arī 13 bīstamas vietas Daugavā.” Tāpat karte ļauj izvērtēt esošo situāciju, piemēram, to, ka posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij upes krastam tuvumā nav atzīmēta neviena naktsmītne.

Visvaldis Gercāns

Pilnu rakstu lasiet 26. oktobra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.