„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Par OIK ierobežošanu lems jaunā Saeima

pixabay.com

Daudzo priekšlikumu dēļ gala lēmums par stingrāku kontroli elektrostacijās, kas piedalās obligātajā iepirkumā, būs jāpieņem nākamajai Saeimai, šodien atzina Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

Komisija šobrīd vērtē jaunus grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas Ekonomikas ministrijai uzdos par pienākumu regulāri pārbaudīt stacijas un neatbilstību gadījumā anulēt atļaujas piedalīties obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmā. Daudzo priekšlikumu dēļ parlaments par grozījumiem otrajā lasījumā balsos tikai nākamnedēļ, 12. Saeimas pēdējā sēdē. Līdz ar to trešais, galīgais lasījums tiks atstāts jauno deputātu ziņā.

"Es jūtu, ka mēs būsim trāpījuši mērķī, un ļoti ceru, ka nākamā Saeima gala lēmumu pieņems. Protams, droši vien varēja jau vasarā sākt šo diskusiju, taču vasarā bija ātro kredītu jautājums, lai šo jomu sakārtotu. Tas darbs, kas tagad ir izdarīts, es domāju, tajā īsajā termiņā ir gana labs, pietiekams un precīzs," teica Naudiņš.

Deputāti uzskata, ka stingrākas kontroles stacijās neļaus uz OIK rēķina iedzīvoties negodprātīgiem uzņēmējiem. Savukārt līdz novembra beigām valdība varētu izskatīt Ekonomikas ministrijas pilnveidoto plānu, kā no OIK sistēmas atteikties pilnībā.

Obligātā iepirkuma komponente (OIK)

Obligātais iepirkums ir valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem. Valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas.


lsm.lv