„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Teātrī plosīsies „Negaiss”

daugavpilsteatris.lv

Šodien, 26. oktobrī, Daugavpils teātrī savu pirmizrādi piedzīvos Aleksandra Ostrovska lugas „Negaiss” iestudējums Allas Korovkinas (Krievija, Samara) režijā. Šis iestudējums kļūs par režisores debiju ne tikai Daugavpils teātrī, bet arī Latvijā.  „Latgales Laiks” jautāja režisorei, kāpēc debija notiek Daugavpilī.  

Jāatzīmē, ka A. Korovkina jau ir bijusi Daugavpilī – jaunās lugas „Metāllūžņi” iestudēšanā viņu  daudzējādā ziņā iedvesmojis senais brauciens uz Latviju un Daugavpili padomju laikos. To ievēroja teātra direktors Oļegs Šapošņikovs, kurš šo iestudējumu vēlējās redzēt uz vietējās skatuves. Taču vēlāk, ilgas sarakstes laikā, detalizēti iepazīstot citus Allas darbus, O. Šapošņikovs nolēma, ka vispirms A. Korovkinai jāiestudē pie mums klasika uz lielās skatuves, bet pēc tam – arī „Metāllūžņus”. Debijai tika izvēlēta A. Ostrovska luga „Negaiss”.

Allai Korovkinai, kura kā aktrise un režisore skatuvei veltījusi 36 gadus, šis nebija viegls lēmums. „Negaiss” viņai bija vienīgā dižā krievu dramaturga luga, kuru Alla ilgi nespēja pilnībā izprast. Taču, pieņēmusi šo izaicinājumu, viņa atklāja visu autora ieceres dziļumu un vienlaikus – arī vienkāršību. Atlika vien „pieskaņot” lugu mūsdienām, papildinot ar dabisku, sadzīvisku humoru. Zinādama, ka Daugavpils teātrī nereti eksperimentē ar klasiku („Kur prāts, tur nelaime”, „Hamlets”), režisore precizēja – tā nav adaptēšana, mūsdienīgi izsmalcinājumi, bet A. Ostrovska fabulai maksimāli pietuvināts vēstījums.

Papildus stimuls darbam Daugavpils teātrī A. Korovkinai bija tas, ka šeit jau vairākus gadus strādā viņas audzēknis, Maksima Gorkija Samaras akadēmiskā drāmas teātra bijušais aktieris Vadims Bogdanovs. Viņiem tā bija priecīga atkalredzēšanās, kas pozitīvi ietekmēja arī darbu, iestudējot „Negaisu”. Krievijas režisore uzskata, ka Daugavpils teātrim ir ļoti labs līmenis.

Krievu dramaturga Aleksandra Ostrovska lugā paralēli galvenās varones Katerinas nelaimīgās mīlas stāstam tiek atspoguļots 19. gadsimta tirgotāju slāņa morālo vērtību pagrimums.

„Šajā lugā ir trīs pāri, kuri mīl, un visi trīs mīl slepus, nelaimīgi. Visiem trim pāriem nav cerību uz nākotni. Mēs dzīvojam, pakļaujoties dīvainiem, mūsu pašu izdomātiem noteikumiem, aizmirstot par to, ka cilvēka dzīve ir tikai mirklis,” sarunā atklāj režisore Alla Korovkina.

Iestudējuma „Negaiss” lomās: Zanda Mankopa, Vadims Bogdanovs, Viktors Jancevičs, Irina Kešiševa, Aleksandrs Komarovs, Olga Maksimova, Mihails Abramovs, Miroslavs Blakunovs, Māris Boka, Žanna Lubgāne, Jeļena Ņetjosina, Karīna Sidina, Mihails Samodahovs.

Tuvākās izrādes – 31. oktobrī un 30. novembrī plkst. 18.30.