„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Pārbaudiet savas zināšanas pasaules diktātā

www.raksti.org

Lai attīstītu savu prasmi rakstīt latviski, veidotu ciešāku saikni ar ārvalstu latviešiem, saliedētu sabiedrību un aicinātu cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu, Latvijā un visā pasaulē jau ceturto gadu ikvienam  interesentam ir iespēja rakstīt pasaules diktātu latviešu valodā.

Rakstīt diktātu klātienē šogad varēs deviņās Latvijas pilsētās, tostarp Daugavpilī, Jēkabpilī un Rēzeknē. Diktāta rakstīšanai interesenti aicināti pieteikties lapā www.raksti.org, savukārt rakstīt diktātu tiešsaistē varēs šajā pat vietnē bez iepriekšējas reģistrācijas. Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums un to var darīt arī anonīmi.

Daugavpils Universitātes Latviešu valodas katedras vadītāja Vilma  Šaudiņa aicina ikvienu sestdien, 3. novembrī pl. 12.00, pārbaudīt savu rakstītprasmi arī Daugavpils Universitātē,  Vienības  ielā 13,  309. auditorijā.

Diktāta tekstu ir radījis dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, popularitāti guvušā romāna “Skolotāji” autors. Diktāts ar virsrakstu “Malēniešu hronika”, kurš ietver aptuveni 300 vārdus, ir ironiska mūsdienu teika, kurā autors veiksmīgi apvieno latviešu valodu ar Ezopa valodu.

Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens varētu novērtēt savas zināšanas. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām no Jāņa Rozes grāmatnīcas. 

2017. gadā III pasaules diktātu latviešu valodā tiešsaistē un klātienē 25 pasaules valstīs kopā rakstījuši 935 cilvēki. Trīs diktāti ir uzrakstīti bez kļūdām, desmit – ar vienu kļūdu, savukārt lielākais kļūdu skaits vienā darbā ir 183.