„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Pie viena galda

Atpūtas kompleksa „Lejasmalas” saimnieces prezentē slavenās Aulejas kļockas

25. oktobrī Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā tika svinīgi atklāta jaunā ekspozīcija „Pi vīna golda”, kura tapa gandrīz trīs gadus. Tā ir ekspozīcijas „Pieci airi” turpinājums un ir veltīta piecu tautu – latviešu, poļu, ebreju, krievu un baltkrievu, kuras izsenis dzīvo Krāslavā, kulinārajam mantojumam.

Projekts ir izdevies

Uz ekspozīcijas atklāšanu ieradās daudz viesu, tostarp Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsuls Nikolajs Romankevičs, Polijas Republikas vēstniecības Rīgā pārstāve Jolanta Višņoha (Wisnioch), Marka Rotko mākslas centra vadītājs Aleksejs Burunovs, kultūras biedrību pārstāvji. Aizkustinošu vēstuli krāslaviešiem atsūtīja Izraēlas vēstniece Latvijā Lirona Bar Sade.

Klātesošos uzrunāja muzeja direktors Valdemārs Gekišs, pēc tam nododot stafeti speciālistiem, kuri strādāja pie šī projekta, viesiem un māksliniekiem. Krāslavas sieviešu vokālais ansamblis „Noktirne” Ritas Andrejevas vadībā dziedāja tautas dziesmas piecās valodās, tādējādi piešķirot pasākumam tautisku kolorītu un radot īsto noskaņojumu.

Jauno projektu īstenoja muzeja un Krāslavas novada domes speciālisti ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Pateicoties sadarbībai ar Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centru un Latgales kulinārā mantojuma centru, ekspozīcijas veidotājiem ir izdevies parādīt piecu tautu nacionālo virtuvi ar tās tradīcijām un īpatnībām. Trauki, virtuves piederumi, kurus muzeja darbinieki savāca ekspedīcijās, apskatāmi oriģināla dizaina izstāžu stendos ar izgaismojumu. Jāatzīmē, ka ļoti svarīga ekspozīcijas daļa ir interaktīvs stends sešās valodās.

Agrāk bija grūti iedomāties, ka grāfu zirgu stallī kādreiz tiks iekārtota tik mājīga telpa ar degustāciju zāli un modernu, labi aprīkotu virtuvi.

Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks uzskata, ka šis projekts ir aktuāls, jo var piesaistīt ne tikai tūristus, bet arī nest labumu vietējiem ražotājiem, jo īpaši zemniekiem. Arī Valdemārs Gekišs domā, ka ekspozīcijas izveide ir veiksmīgs projekts, un atzīmē, ka ir svarīgi paplašināt un turpināt mūsu senču kulinārā mantojuma tematiku. Jo ēdiens ir cilvēka dzīves pamats.

Kļockas, bigošs, teiglahs un pankūkas

Milzīgais galds vai lūza no dažādiem gardumiem. Turklāt ēdieni tika pasniegti, skanot mūzikai, dzejai, jokiem. Braslavas tradicionālās kultūras muzeja pārstāvji Eleonora un Valērijs Zinkeviči Latvijā viesojušies jau vairākkārt, rīkojot kopīgas meistarklases, apmainoties ar izstādēm saskaņā ar Braslavas un Krāslavas muzeja sadarbības līgumu. Baltkrievu kolēģi uzslavēja ekspozīciju, savukārt Eleonora atzīmēja, ka viņai patīk braukt uz Krāslavu, jo šeit ir, ko pamācīties.

Eleonora un Valērijs Zinkeviči


Valentīna Sirica

Pilnu rakstu lasiet 30. oktobra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.