„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Par Preiļu autoostas nākotni lems pēc iedzīvotāju aptaujas

Dinija Jemeļjanova

Visus, kas Preiļos ierodas ar sabiedrisko transportu, jau gadiem sagaida noplukusi ēka – Preiļu autoosta. Savā pārziņā šo pilsētas vizītkarti šogad pārņēmusi pašvaldība, tomēr autoostas nākotne būs zināma tikai pēc tam, kad tiks izstrādāts detālplānojums par visa pilsētas centra attīstību.

Kopš šī gada vasaras ēka, kur darbojas Preiļu autoosta, no privātīpašnieka nonākusi pašvaldības pārvaldībā. Preiļu novada dome šo 8,5 tūkstošus eiro vērto pirkumu pamato ar to, ka līdzšinējais īpašnieks nav veicis ēkas sakopšanas darbus. Tas ir SIA „Jēkabpils autobusu parks”, kas tagad īrē telpas no pašvaldības. Par nolaisto ēkas stāvokli liecina tās drūpošais ārsienu apmetums, tajā nav kanalizācijas sistēmas, funkcionējošas tualetes, ēku apkurina ar nolietotām apaļajām krāsnīm.

Preiļu autoosta atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā, kam arī plānots izstrādāt teritorijas attīstības plānu

„Kosmētiskais remonts te nav veikts gadiem,” komentē autoostas darbiniece Sņežana Smirnova. Viņu un vēl vienu kasieri algo SIA „Jēkabpils autobusu parks”. S. Smirnova vērtē, ka arī telpas plānojums ir ačgārns – vienīgā ieeja ir vērsta uz ielu, tas nozīmē, ka pasažieriem jāmet līkums, lai no uzgaidāmās telpas aizietu līdz iekāpšanas  platformām, kas atrodas ēkas otrā pusē.

Ēka celta pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Par spīti apstākļiem, autoostas  uzgaidāmo telpu pasažieri izmanto. „It īpaši tagad, kad tuvojas ziema, tā būs pilna,” vērtē S. Smirnova, „pat ja kases kaut kad vajadzēs slēgt, uzgaidāmā telpa ir nepieciešama.”

Sņežana Smirnova vērtē, ka uzgaidāmā telpa Preiļos ir nepieciešama, pat ja nepastāvēs autoosta

Darbiniece zina stāstīt, ka iepriekšējais saimnieks ēku vēlējies nojaukt. Tagad, esot jau ēkas īpašnieka statusā, šai idejai piekrīt arī Preiļu novada dome, tomēr ar lēmumu par ēkas demontāžu nesteidzas.

Pilnu rakstu lasiet 30. oktobra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.