„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

Internetā nerunā ar svešiem!

Rihards un Damirs iejūtas supervaroņu lomā // Foto: Egita Terēze Jonāne

Ja tev internetā raksta svešs cilvēks, vai tu atbildēsi viņam? Ja vēlies uzzināt, kāds ir darba laiks zooloģiskajā dārzā, vai tu to meklēsi internetā vai varbūt jautāsi tētim vai mammai? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem meklēja skolēni un skolotāji, kuri piedalījās kampaņas „Supervaroņi internetā!” pasākumā, kas notika 31. oktobrī Daugavpils Centra vidusskolā. 

Tas bija Latvijas Drošākā interneta centra izglītības darba vadītājas Lienes Valdmanes, Vaifija no Drossinternets.lv, Optimista no „Balta” un Sabīnes un Kašera no Sapņu fabrikas sarīkotais divu stundu jautājumu un atbilžu maratons ar rotaļas elementiem, dzīves ainiņām un zīmēto Supervaroņu Toma un Annas pamācību videofilmu ilustrācijām.

Skolotāji mācījās, kā ar spēli vai sarunu pārliecināt bērnus, ka internetā nav jāatbild uz svešu cilvēku vēstulēm, nedrīkst viņiem sūtīt vārdu, tālruņa numuru, adresi, video un e-klases paroli, izvietot drauga fotogrāfiju bez atļaujas. Nedrīkst skatīties raidījumus, kurus aizliedza vecāki vai skolotāji, nedrīkst apvainot otru sociālajos tīklos, jābūt pieklājīgam e-vēstulēs (rakstīt labdien, paldies, uz redzēšanos) utt.

Tikmēr bērni apguva vienkāršus vingrojumus, kurus var veikt, kad esi pavadījis pie datora gandrīz stunda, un mācījās būt atbildīgi par to, ko viņi raksta sociālajos tīklos. Bērni pēc katra pareizi izpildīta uzdevuma uzvilka supervaroņa brilles, pacēla augšā supervaroņa vairogu un izsaucās - esmu supervaronis. 

Jautājumu un atbilžu spēle

Daugavpils 3. vidusskolas audzēkņi Damirs un Rihards „Latgales Laikam” pastāstīja, ka izmanto internetu mācībās, bet, ja ir brīvs laiks, ar vecāku atļauju spēlē datorspēles. Damirs zina, ka nedrīkst sēdēt pie datora ilgi, jo tā var sabojāt redzi. Savukārt Rihards uzsvēra, ka neskatās tos raidījumus, kuri domāti pieaugušajiem, un nešķirsta svešas saites. Bet, lai sarakstītos ar draugiem, abi izmanto tālruņa īsziņas.

Tāpat pasākuma dalībnieki iesaistījās jautājumu un atbilžu spēlē. Proti, izmetot kauliņu ar konkrētu ciparu, bērnam un pedagogam bija jāatbild uz āķīgu jautājumu, piemēram, droša interneta lietošanas uzticības tālrunis ir 116111.  

Skolēni balvās saņēma saldumus, pildspalvas un supervaroņa rokasgrāmatu, kā internetu lietot droši, bet skolotāji - izzinošu galda spēli. Notika arī loterija.  

Liene Valdmane pastāstīja, ka kampaņu „Supervaroņi internetā!” rīko Valsts policija, Kultūras ministrija, Latvijas Drošākā interneta centrs, „Balta” un citi uzņēmumi ar mērķi iemācīt bērniem un skolotājiem lietot internetu gudri un droši. Gan skolotāji, gan vecāki kampaņas materiālus var atrast internetā vp.gov.lv/supervaroni, piebilda L. Valdmane.