„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

Rēzeknē sākusies dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcas graustu nojaukšana

rezekne.lv

Dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcas graustu pazīst ikviens Rēzeknes iedzīvotājs. No viadukta paveras iespaidīgs skats uz laika zoba sakropļotām ēkām, kas atrodas RSEZ teritorijā un aizņem pietiekami lielu platību. Blakus labiekārtotai galvenajai ielai kādreiz tik varenās rūpnīcas teritorija jau divus gadu desmitus izskatās līdzīga atmiņu kapsētai.

Patlaban jau noformēti visi dokumenti, izsniegtas visas atļaujas, lai varētu nojaukt šos graustus, un objektā sākusies aktīva rosība. Ekskavatori un kravas mašīnas atbrīvo teritoriju. Tāpat objektu apmeklēs speciālists, kurš noteiks, kā organizēt atlikušo ēku nojaukšanu, lai nekas un neviens neciestu, – blakus tomēr atrodas lielveikals un autoskola. Plānots, ka jau pēc pāris mēnešiem Dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcas atliekas pazudīs uz visiem laikiem.

Rēzeknes pilsētas domes Būvvalde jau vairāk nekā 8 gadus ar mainīgiem panākumiem cīnījās ar ēku īpašniekiem, kas bieži mainījās, jo zemesgabals un ēkas nebija pašvaldības īpašumā.

Vispirms degradējošais objekts piederēja SIA “Latgales betons”, kura pārstāvji izlikās, ka lieta viņus neskar. Īpašnieku vienaldzīgo attieksmi pret savu mantu neizdevās mainīt pat ar iespaidīgām soda sankcijām no Būvvaldes puses. Naudas sodi netika maksāti, nekas nenotika.

Rezultātā uzkrāto parādu dēļ zemesgabals un objekti, nonāca izsolē. Arī dome nolēma piedalīties izsolē, bet diemžēl nekas nesanāca. Zemesgabalu iegādājās SIA “Menu”, par ēku īpašnieku kļuva SIA “Landra”.

Būvvaldes speciālistiem bija no jauna jāsāk birokrātiskā procedūra. Inspektori veica fotofiksāciju un noformēja atzinumu par to, ka sagruvušās ēkas ir labi pieejamas un bīstamas negaidītiem viesiem, aku lūkas stāv atvērtas, arī kopaina nav no gleznainākajām un neiederas pilsētas vidē.

Uzņēmumam “Landra” tika noteikti stingri termiņi ēku nojaukšanas projekta izstrādei, un šis dialogs noslēdzās veiksmīgi. Būvvalde saņēma, ko vēlējās. Savukārt no SIA “Menu” tika pieprasīts divu mēnešu laikā pēc ēku kompleksa (dzīvojamā korpusa, armatūras ceha, laboratorijas, cementa noliktavas, dzelzsbetona poligona, kokapstrādes darbnīcas u.c.) nojaukšanas atbrīvot teritoriju no brikšņiem, būvniecības un sadzīves atkritumiem un tad labiekārtot zemesgabalu.

Jāpiebilst, ka noteikti nojaukšanas darbi tiešām tika uzsākti (dažas ēkas tika nojauktas pilnībā, vairākas citas – daļēji), līdz 2015. gada sākumā noskaidrojās, ka tie ir nelikumīgi – informācija par darbu izpildītāju un vadītāju neatbilda Būvvaldes atļaujā norādītajām ziņām. Kopš tā laika Atbrīvošanas alejā 141 darbi netika turpināti.

SIA “LANDRA” tika piespriesti krietni naudas sodi – 2016. gada vidū summa bija vismaz ap 8000 eiro. Sodi netika maksāti, tāpēc pie lietas ķērās tiesu izpildītāji.

Beidzot 2018. gada februārī Rēzeknes pilsētas domei radās iespēja izmantot pirmpirkuma tiesības un iegādāties zemesgabalu Atbrīvošanas alejā 141 (platība – 3,1371 ha) par 125 484 eiro. Šiem mērķiem pašvaldība paņēma aizņēmumu no Valsts kases uz desmit gadiem ar atlikto maksājumu uz vienu gadu.

Domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ļoti pozitīvi novērtēja darījumu un nosauca to par izdevīgu, jo pirms diviem gadiem pašvaldība izsolē bija gatava samaksāt par minēto zemesgabalu 160 tūkst. eiro, bet tagad iegādājās to pašu nekustamo īpašumu, bet krietni lētāk.

Šajā pozīcijā Būvvaldei pavērās jaunas perspektīvas un ietekmes sviras uz ēku īpašniekiem. Tika lemts par ēku piespiedu nojaukšanu. Iepirkumā uzvarēja firma “V.J.M. Būve”, pakalpojums maksā 59,5 tūkst. eiro.