„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

„Retro” – ar dziesmu pa dzīvi

Egita Terēze Jonāne

Daugavpils Latviešu kultūras centra vokālais ansamblis „Retro” svin 10 gadu jubileju. Radoši un atraktīvi - tā kolektīva mākslinieciskā vadītāja Skaidrīte Ērliha raksturo dziedātājus, kuri, savukārt, uzsver, ka Skaidrīte prot iemācīt skaistākās dziesmas un apvienot stingrību ar labu humora izjūtu.

Desmit gadi esot robežskaitlis, jo var atskatīties uz paveikto, izvērtēt repertuāru. „Esam daudz ceļojuši tepat Latvijā un ārzemēs. Dziedam gan populāras latviešu dziesmas, gan latviešu un latgaliešu tautasdziesmas. Priekšnesumos ļaujamies arī teatrālām improvizācijām,” stāsta Skaidrīte.

Sarunās par to, kāpēc dziedātāji piedalās ansamblī, vecākās paaudzes pārstāvji Vilhelms, Alberts, Elvīra un abas Irēnas pauž atziņas, ka ar dziesmu piedzimuši un mūžu nodzīvojuši, ka dziesma padara dzīvi krāsaināku, ka pasākumam nav šarma, ja tajā neskan dziesma. No viņu teiktā jūtams, ka kolektīvā valda draudzīga un mājīga gaisotne. Vanda un Zinaīda uzsver, ka viņu paaudzei ar dziedāšanu jārāda piemērs mazbērniem, savukārt Broņislavs atzīst, ka dziedāšanai varējis pievērsties tikai pēc  aiziešanas pensijā, jo līdz tam laiku aizņēma darbs un ģimene. Vēsma, uzsākot aptiekāres gaitas Daugavpilī, dziedājusi jauktajā korī „Daugava”, Zenta pati nāk no muzikālas ģimenes un izaudzinājusi muzikālus bērnus, savukārt Inese uzsver, ka esot klusa un kautrīga, bet kolektīvā jūtas brīva. Visjaunākā kolektīva dalībniece ir  Anastasija, kura vēl studē DU un ar prieku iesaistījusies ansamblī. 

Pilnu rakstu lasiet 2. novembra numurā.