„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Dvieti veido par Sēlijas vīnogu salu

Dvietes muižas parku var iepazīt, vizinoties ar laivu // Foto: Egita Terēze Jonāne

Beidzamajos piecos gados daudzi Latvijas iedzīvotāji ir apmeklējuši Dvietes pagastu, lai piedalītos vīnogu, akmens vai citos tematiskos svētkos. Dvietieši ar ES fondu un Ilūkstes novada pašvaldības atbalstu izdomā arvien jaunus pasākumus vai sakopj kādu pagasta stūrīti. Šogad Sēlijas Lauku partnerības sadarbības projekta „Sēlijas Salas” ietvaros top jauns tūrisma produkts, kas iezīmēs Dvieti Latvijas tūrisma kartē kā Sēlijas vīnogu salu.

Kādas ir dvietiešu „vīnogas’

Dvietes pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Plone uzsver, ka šo tūrisma „vezumu” ir iekustinājuši paši iedzīvotāji. „Ja mums nebūtu Vandas Gronskas un „Dvietes vīnogu” aktīvo dāmu, neatdzimtu P. Sukatnieka „Apsītes” un Dvietes muiža. Ja mums nebūtu īstenoti lapenes, estrādes, sporta un rotaļu laukuma un citi projekti, nebūtu dažādotas atpūtas iespējas Dvietes muižas parkā. Paldies aktīvajiem dvietiešiem, kuri domā par Dvietes pagasta attīstību,” teic Iveta, uzsvērdama, ka dvietiešu projektus atbalsta gan Ilūkstes novada dome un Daugavpils un Ilūkstes novada partnerība „Kaimiņi”, gan valsts un ES atbalsta programmas.

Dace Stapkeviča atbalsta „garšu” tūrismu

Viņa rāda arī Dvietes-Sēlijas vīnogu salas logo, kas rotās tūrisma bukletus, atklātnes, suvenīrus. Tikmēr Dvietes pagasta pārvaldes un iedzīvotāju sagatavotajā īsajā tūrisma salas koncepcijas aprakstā teikts, ka visu, ko var apskatīt vai redzēt, vai nobaudīt, ir Dvietes „vīnoga”.

Kad tūristi ierodas Dvietē, viņu ceļojums sākas Dvietes muižā. Tās saimniece Vanda Gronska stāsta, ka ceļotāji uzzina, kāpēc grāfi Plāteri-Zībergi izdomāja, ka arī Dvietē jābūt vienai no daudzajām muižām, aplūko muižas telpas. Turpat notiek arī vīnogu vīna, kas atceļojis no Pelēču pagasta vīna darītājas Irēnas Koledas pagrabiem, degustācija un „Apsītēs” salasīto vīnogu lapu tējas dzeršana.

Senā Dvietes muiža atdzimst par kultūras salu

„Cilvēki ir patīkami pārsteigti par mūsu apģērbu, cepuru, trauku, pulksteņu un citu priekšmetu kolekciju. To visu ir sadāvinājuši dvietieši vai ciemiņi. Dvietes muižā svin jubilejas un sudrabkāzas. Bēniņos esam izveidojuši mākslas un radošuma darbnīcu „Mansarda rosītava”, iegādājušies molbertus, te var rīkot vasaras plenērus, nometnes,” stāsta Vanda. Ēkai atjaunots jumts, fasāde, taču darba vēl esot daudz, jāatjauno elektroinstalācija, grīdas. Ir iecere atjaunot unikālos koka griestus.

Ceļotāji apmeklē arī Dvietes novadpētniecības materiālu krātuvi, kas izveidota turpat ciema centrā. Krātuves saimniece Ērika Kunce izstāsta Dvietes pagasta un vīnogu vēsturi un ievērojamu dvietiešu likteņstāstus, ilustrējot stāstījumu ar fotogrāfijām un seniem priekšmetiem.

Pilnu rakstu lasiet 6. novembra numurā.