„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Treneris audzina personības

Vjačeslavs Grigorjevs // Foto: Egita Terēze Jonāne

Līvānu novada jaunie vieglatlēti katru sezonu izcīna dažāda kaluma godalgas Latvijas čempionātos. Pagājušajā sezonā viņu sportisko sasniegumu kontā bija 9 godalgas. Sacensību rīkotājs, tiesnesis, jauno vieglatlētu treneris, Līvānu novada bērnu un jaunatnes sporta skolas skolotājs Vjačeslavs Grigorjevs atzīst, ka mazas vai lielas uzvaras pamatā ir milzīgs treniņu darbs un laba sporta infrastruktūra.

Nepamest pusceļā

Vjačeslavs ir Latvijas vicečempions soļošanā, un no 1992. gada strādā par treneri, tostarp - no 2005. gada Līvānu novada bērnu un jaunatnes sporta skolā, un ir sporta skolotājs Līvānu pirmsskolas izglītības iestādē „Rūķīši”. Viņš uzskata, ka savas sporta virsotnes jau ir sasniedzis, tāpēc tagad pieredze, zināšanas, arī prasmes jāiegulda audzēkņos. Pirms dažiem gadiem „Lattelekom Rīga” maratonā skrējienā viņa skolniece Kitija Valtere uzrādīja labāko rezultātu starp Latvijas vieglatlētēm.

Vjačeslavs saka, ka Līvānu novada vieglatlētiem ir bijuši arī labāki gadi, kad trenējās vairāk bērnu un tika izcīnītas pat 30 godalgas. Šogad sporta skolas audzēkņu pūrā viena zelta, septiņas sudraba un viena bronzas medaļa. Viņa audzēknis Jegors Gerasimovs savā vecuma grupā kļuva par Latvijas vicečempionu daudzcīņā un augstlēkšanā, pirms tam viņš bija pieckārtējs Latvijas čempions sprintā, savukārt Aleksis Belovs, kurš Vjačeslava vadībā trenējas tikai otro gadu, starp saviem vienaudžiem ir Latvijas vicečempions 400 m skrējienā un, pateicoties augstam rezultātam 400 m barjerskrējienā, gandrīz iekļuva Latvijas izlasē dalībai Eiropas čempionātā. Abi līvānieši šobrīd pārstāv Līvānu novadu nu jau kā Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkņi.

Tāpat labus rezultātus soļošanā gadu no gada sasniedz skolotājas Mārītes Vilcānes audzēknes. Līva Marija Barkauska šogad izcīnīja 2 sudraba medaļas soļošanā un startēja Latvijas izlases sastāvā Baltijas mačsacīkstēs, tāpat arī Nikita Bondarevs ir Latvijas vicečempions un bronzas medaļas ieguvējs 300 m skrējienā.  

„Kad bērns atnāk uz sporta skolu, notiek trenera un audzēkņa pieslīpēšanās. Trenerim jāpieņem visi bērni, savukārt bērniem jāprot uzticēties. Labākais iesācēja vecums vieglatlētikā ir 8-9 gadi. Trenerim jābūt arī psihologam brīžos, kad bērns šaubās, vai viņam to vajag. Vienam bērnam padodas tāllēkšana, cits ir labs sprinteris. Trenerim arī jārūpējas, lai bērns justos komfortabli, viņš audzēkni veido par personību,” saka treneris.  

Vaicāts, kāpēc daži bērni tomēr pamet sporta skolu pusceļā, Vjačeslavs pauž novēroto, ka agrā bērnībā gribas ātrus rezultātus, bet pusaudžu gados daži zaudē motivāciju trenēties, jo viss jau ir sasniegts.

Pilnu rakstu lasiet 9. novembra numurā.