„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Preiļos atrastas nošauto ebreju mirstīgās atliekas

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs

Oktobrī biedrība „Preiļu memoriāls” ar SIA „Preiļu saimnieks” un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja atbalstu sāka vietu izpēti, kur holokausta laikā, iespējams, tikuši nošauti ebreji. Izrakumi tiek veikti ebreju kapsētas tuvumā.

Pirmie atradumi liecina, ka ebrejus – gan pieaugušos, gan bērnus, 1941. gada augustā sadzina vienuviet, nošāva un pēc tam sadedzināja. Pēc aptuvenām aplēsēm, uz Preiļiem no dažādām pilsētām atveda 800—900 cilvēkus. Arhīvu materiāli un aculiecinieku (bērni, kuriem izdevās izglābties) atmiņas liecina, ka mežā pilsētas tuvumā jābūt sešām lielām bedrēm ar nogalināto mirstīgajām atliekām. Entuziastiem izdevās atrast vienu no šīm bedrēm, taču citas varētu atrasties blakus, tieši zem padomju laikos uzbūvētā ceļa. Nākotnē gaidāma diskusija ar pašvaldību par pagaidu izmaiņu ieviešanu ceļu satiksmē.

Bedres, kurās aprakti nogalinātie, tiek meklētas, izmantojot šauru traktora kausu, -- tiek rakta viena dziļa un gara tranšeja, jo tādējādi ir iespējams rūpīgi izpētīt visu, kas atrodas pazemē. Jau pirmajos izrakumos tika konstatēti māli, kuri kļuvuši pelēki uguns ietekmē, pelni un apdegušas mirstīgās atliekas. Pašlaik netiek runāts par pilnvērtīgiem izrakumiem – galvenais mērķis ir lokalizēt traģēdijas vietas. Pētnieciskās grupas kodolu veido Preiļu muzeja darbinieki, arhitekts Sergejs Rižs, savukārt finansiālu atbalstu sniedz Dāvids Zilbermans (ASV) – Preiļu novada goda pilsonis un ebreju vēstures izpētes aktīvists.