„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Vaboles vidusskolā gatavojas jubilejai

Kristīne Kucina skolēnu stūrītī // Foto: Aleksandrs Rube

Pašlaik svarīgākais notikums visā valstī ir Latvijas simtgades svinības, savukārt Vaboles vidusskolā gatavojas savai lielajai jubilejai, -- 2019. gada 20. novembrī skolai apritēs 100 gadi.

„Skolas artefaktu” meklējumos

Skolas direktores vietniece audzināšanas darbā Kristīne Kucina pastāstīja, ka skolas simtgades svinību plānošana iesākta jau pavasarī, šajā darbā iesaistīti arī skolēni. Pašlaik audzēkņi un pedagogi vāc datus par saviem absolventiem – gan tiem, kuri pabeiguši skolu pavisam nesen, gan tiem, kuri jau ir cienījamā vecumā. Šajā ziņā vērtīgas ir ne vien atmiņas, bet arī lietas, ar kurām saistīti dažādi kuriozi atgadījumi. Piemēram, kāda absolvente pat atsūtījusi savus sporta apavus – kedas. Taču galvenie priekšmeti ekspozīcijā būs skolēnu burtnīcas un zīmējumi. Tie tika meklēti pat projektu nedēļas ietvaros – skolēni sazinājās ar absolventiem pa telefonu un e-pastu.

„Sākumā mēs mazliet baidījāmies no tā, ka mūsu absolventi nebūs īpaši atsaucīgi,” stāsta K. Kucina, „taču vēlāk redzējām, ka viņi ir gatavi palīdzēt šo lielo svētku sagatavošanā. Tas tik tiešām ir ļoti patīkami.”

Jāatzīmē, ka absolventu salidojumi Vaboles vidusskolā nenotiek katru gadu, taču mācību iestādes simtajā jubilejā vajadzētu būt kuplam viesu pulkam. Iespējams, piedalīsies arī tie, kas guvuši panākumus sabiedriskajā un kultūras jomā, piemēram, Eiropas Parlamenta darbinieks Nikolajs Čalenko un mākslinieks Vitauts Kucins. Ņemot vērā pasākuma vērienīgumu, svinības varētu norisināties Vaboles kultūras namā, taču arī skolu varēs apmeklēt. Skolā tiek gatavots liels koncerts, kurā piedalīsies visi četri mācību iestādes deju kolektīvi, folkloras kopa, mūzikas ansamblis un mazais koris. Iespējams, tiks uzaicināti mūziķi, kuri kādreiz spēlēja skolas pūtēju orķestrī.

Vaboles vidusskola uz savas simtgades sliekšņa

Dāvana bērniem – savs stūrītis

Pagaidām skolotāji vēl nav izlēmuši, kādu dāvanu pasniegt skolai tās simtajā jubilejā. Taču lieliska dāvana skolēniem jau ir gatava. Pagājušajā gadā, kad izglītības iestādē tika veikta renovācija, atbrīvojās pagrabtelpas, un šeit varēja ierīkot interešu stūrīti. Tādējādi līdzās skolas ieejai tika izveidotas  telpas jauniešiem, taču tās vēl jāpielabo, jo vienā no sienām gruntsūdeņu ietekmē radusies sūce. Kad tā tiks novērsta, skolēni varēs pavadīt šeit savu brīvo laiku. Stūrītī ir novusa galds, mūzikas centrs un galda spēles.

Savukārt izremontētajā sporta zālē nodarbojas ne tikai skolēni, bet arī novada sportisti. Priecē arī jaunais siltummezgls, jaunā ķīmijas klase, kura tika pabeigta šogad. Visi šie darbi, tostarp ēkas energoefektivitātes paaugstināšana un kosmētiskais remonts, izmaksāja 669 000 eiro.

Uzziņai

  • 2018./2019. mācību gadā Vaboles vidusskolā mācās 121 skolēns (kopā ar pirmsskolniekiem).
  • Skolā strādā 26 pedagogi. Gandrīz puse skolotāju ir Vaboles vidusskolas absolventi.