„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Atvadas no vecajiem mobilajiem telefoniem

„Latvijas zaļā punkta” pārstāve Viktorija vēlreiz atgādināja atkritumu šķirošanas noteikumus // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpilī viesojās kampaņas „Visu cieņu vecajam telefonam!” ceļojošā izstāde. Ar tās palīdzību uzņēmums „Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) sadarbībā ar „Latvijas zaļo punktu” vēlas parādīt, ka, lai gan vecie mobilie telefoni gana labi kalpo, taču no tiem jāatvadās bez nožēlas.

Pirmo piemēru, kā atvadīties no vecā telefona, demonstrēja LMT Daugavpils klientu apkalpošanas centra vadītāja Edīte Faibuševiča. Viņa pastāstīja, ka vairākums cilvēku vecos mobilos telefonus glabā tāpat vien, lai „parādītu pēctečiem”, taču no tiem jāprot šķirties, jo mobilie telefoni, tāpat kā visas citas elektroniskās ierīces, beidzot tās lietot, pārvēršas atkritumos. Īpaši aktuāli tas ir mūsdienās, kad ik dienu tiek piedāvāti aizvien jaunāki un ērtāki modeļi. Tagad visās LMT filiālēs būs novietotas īpašas urnas salauztiem, veciem un arī tādiem mobilajiem telefoniem, kuri vairs netiek izmantoti.

Jura Žagara telefons

LMT filiālē TC „Solo” var apskatīt interesantu izstādi -- šeit izveidota savdabīga sabiedrībā zināmu cilvēku veco mobilo telefonu ekspozīcija. Pie katra telefona var izlasīt stāstu par to, kā tas nopirkts un kā cilvēks to lietojis. Piemēram, Daugavpils daiļslidotājam Denisam Vasiļjevam pirmo telefonu uzdāvināja septītajā dzimšanas dienā. Šeit apskatāmi arī gandrīz unikāli pirmās paaudzes telefonu modeļi. Šāds telefons savulaik piederējis aktierim Jurim Žagaram. Stāstījums vēsta, ka to bijis ļoti neērti nēsāt, pienākuši milzīgi rēķini par sarunām, taču, neskatoties uz to, šis telefons bijis labs palīgs gan biznesā, gan dzīvē. Mūziķis Atis Auzāns izstādei atdevis salīdzinoši jaunu telefonu – tas ir labi kalpojis, taču nav izturējis kritienu kopā ar saimnieku dzīvokļa remontdarbu laikā. Izstādē var apskatīt telefonus, kurus izmantojusi Samanta Tīna, Andrejs Ēķis, Oskars Melbārdis, Rihards Mačanovskis u.c.

Edīte Faibuševiča atnesa savu veco telefonu, kurš kādreiz bija godam kalpojis

LMT akcijai jau ir rezultāti – kopš tās sākuma savākts jau 9281 telefons.