„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Ļauties Budapeštas vilinājumam

Brīvības tilts īpaši skaists ir vakara stundās // Foto: Inese Minova

Pērle Donavas krastos – tā tiek dēvēta Ungārijas galvaspilsēta Budapešta. Par to izdodas pārliecināties pašai, pagūstot notvert šai pilsētā skaistos zelta rudens mirkļus. Budapešta noteikti ir viena no skaistākajām Eiropas pilsētām. Tā izvietota abos Donavas krastos – kreisajā atrodas līdzenā Pešta, bet labajā - kalnainā Buda, kas kādreiz bija Ungārijas galvaspilsēta, līdz 1872. gadā abas pilsētas apvienotas vienā – Budapeštā. Vēl ir arī trešā vēsturiskā pilsētas daļa - Obuda.

Tiltu un kalna maģija

Pirmais, kas saista uzmanību un apbur, ir tilti. Jo īpaši zaļais - Brīvības tilts, kas uzbūvēts 1896. gadā par godu ungāru valsts tūkstošgadei. Esot ticējums – ja pārpeld upi zem Brīvības tilta un iedomājas vēlēšanos, tā noteikti piepildīsies. Lai arī pie tilta stāv norāde nekāpt uz metāla konstrukcijām, šim kārdinājumam reti kurš spēj turēties pretī.

Pavisam Budapeštā ir deviņi tilti, katrs ar savu vēsturi. Visi tilti pamatīgi cietuši 1945. gadā, atkāpjoties vācu karaspēkam, taču pamazām atjaunoti, daudzmaz atgriežot tiem vēsturisko veidolu. Vienīgi Eržebetas tilts pēc atjaunošanas pilnībā zaudējis savu pirmatnējo izskatu. Viens no slavenākajiem ir Ķēžu tilts, ko apsargā granīta lauvu skulptūras. Neparasts savas ģeometrijas dēļ ir Margitas tilts, kura vidū izveidotais atzars ved uz Margitas salu. Mēs uz salu dodamies pievakarē, kad te var vērot krāšņu muzikālu strūklaku šovu.

Parlamenta ēka

Visskaistākās ainavas paveras no 235 metrus augstā Gellerta kalna virsotnes. Tajā ir vērts uzkāpt vismaz divreiz, lai baudītu pasakaino skatu uz Peštu un Donavu gan dienā, gan naktī.

Vēlreiz kāpt kalnā sanāk, lai aplūkotu majestātisko Budas pili, kas ir viens no UNESCO Pasaules arhitektūras mantojuma objektiem. Tikt kalnā var arī ar funikulieri. Tas ir īpašs, jo brauc vertikāli pa sliedēm. Netālu no pils var aplūkot arī citas arhitektūras pērles - Zvejnieku bastionu un viduslaikos celto Māķāša katedrāli.

Iepretim upes otrajā krastā atrodas Budapeštas lepnums un brīvības simbols  - Parlamenta ēka, kas ir pati lielākā celtne visā Ungārijā un trešā lielākā parlamenta ēka pasaulē. Tajā joprojām notiek Ungārijas Nacionālās asamblejas sēdes.

Budapešta ir slavena arī ar savām dziednieciskajām termālajām peldvietām. Viena no greznākajām atrodas Gellerta viesnīcā un šogad svin savu simtgadi.

Uz visa šī krāšņuma fona nevar nepamanīt kādu sociālu problēmu – pilsētā ir gana daudz ubagu un bezpajumtnieku, kuri apmetas arī tūristu iecienītās ieliņās.

Kurpes krastmalā atgādina par holokaustu

Pilnu rakstu lasiet 16. novembra numurā.