„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+2.3 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilieši piedāvā Latvijas stāstus un ēdienus

Egita Terēze Jonāne

15. novembrī Daugavpils Universitātes aģentūra „Daugavpils medicīnas koledža” rīkoja Latvijas simtgades pasākumu un iepazīstināja ar dāvanu Latvijai  - jaunām ekspozīcijām „Latvijas stāsti” un „Dabas aptieciņa”. Turpat kafejnīcā varēja nobaudīt tradicionālos latviešu ēdienus - pelēkos zirņus, lauku speķi, cepumus „žagariņi” u.c. Gan ekspozīciju apskate, gan ēdieni tiks piedāvāti arī ciemiņiem un ekskursantiem.

Daugavpils medicīnas koledžas direktore Līvija Jankovska ar palīgiem Ivetu Čamani, Žannu Vērdiņu un Mečislavu Truskovski izrādīja gan stelles, kurās varēs aust, gan arī sadzīves priekšmetus.

„Medicīnas ekspozīciju, kuru veltījām koledžas 70 gadu jubilejai, divos gados jau apmeklējuši vairāk nekā 2000 cilvēki. Bet Latvijas stāstu ekspozīciju veidojām no privātām un koledžas kolekcijām kā veltījumu Latvijai. Tā pielīdzināta senai latviešu sētai, kuras saimniece ir Laimes māte. Visi eksponāti, tāpat arī Anitas Karpenko gleznotās Latgales ainavas ir kā tilts starp pagātni, tagadni un nākotni. Daugavpils medicīnas koledža ar jauno tūrisma piedāvājumu reklamēs Daugavpili,” teica L. Jankovska.

Latvijas sētas gide Iveta Čamane

Truskovsku dzimtas piederīgo un savus apbalvojumus, senas Daugavpils fotogrāfijas, grāmatas un naudas kolekciju, kas ievada ekspozīciju „Latvijas stāsti”, rādīja koledžas darba aizsardzības speciālists Mečislavs Truskovskis.  Viņš aplēsis, ka gandrīz gadsimts šķir viņa karavīra gaitas Zemessardzes 34. artilērijas bataljonā no vectēva karavīra gaitām Latvijas armijas Zemgales divīzijas artilērijas pulkā pagājušā gadsimta sākumā.

Ciemiņi apsēdās arī pie lielā saimes galda un vienojās tautasdziesmā „Pie Dieviņa gari galdi”.

Žanna Vērdiņa palīdz iepazīt stelles

Savukārt Dabas aptieciņa stāsta par ārstnieciskām tējām un metodēm, kas palīdzēja mūsu senčiem izārstēt plaušu karsoni, cīnīties ar augstu temperatūru un noņemt locītavu sāpes.