„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas

Vikipēdija

Šodien, 21. novembrī, aprit pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikala „Maxima” griestiem, zem gruvešiem dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti tika ievainoti. Līdz šim tiesvedība krimināllietā, kas saistībā ar šo notikumu tika ierosināta, vēl nav noslēgusies.

Pēc Zolitūdes traģēdijā cietušo prasībām vairākās Rīgas tiesās, Jūrmalas pilsētas tiesā, Talsu rajona tiesā, kā arī Liepājas tiesā tika ierosinātas civillietas, kurās prasīto kompensāciju summas mērāmas vairākos miljonos eiro.

Par notikušo traģēdiju Valsts policija sāka kriminālprocesu, sākotnēji par cietušajiem atzīstot 104 bojā gājušo tuviniekus. Procesa izmeklēšanā, kā arī tam jau nonākot tiesā, kriminālprocesā par cietušajiem atzīto personu skaits pieauga līdz vairāk nekā 250 cilvēkiem.

Speciāli traģēdijas kriminālprocesa izmeklēšanai Valsts policija izveidoja 48 izmeklētāju grupu, savukārt ekspertīzēm piesaistīti kopumā 11 eksperti. Taču atsevišķos brīžos un izmeklēšanas etapos pie izmeklēšanas strādājuši vairāk nekā 100 policisti.

Kā liecināja policijas sniegtā informācija, izņemtas tika vairāk nekā 275 tonnas lietisko pierādījumu, tostarp konstrukciju un būvmateriālu paraugu, 80 datu nesēji un vairāki tūkstoši dokumentu. Kriminālprocesā policija nopratināja vairāk nekā 400 cilvēku, tostarp ekspertus, cietušos, lieciniekus, kā arī apsūdzētos un piecas juridiskās personas, pret kurām uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

2015. gada oktobrī krimināllieta nonāca tiesā. Uz apsūdzēto sola sēž deviņi cilvēki. Pieciem uzrādītas apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu un nonāvēšanu aiz neuzmanības. Trim - par valsts amatpersonu pienākumu nepildīšanu, izraisot smagas sekas. Vienam - par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Šo triju gadu laikā ir notikušas teju 150 tiesas sēdes. Paralēli tiesas procesam SIA “Maxima Latvija” vienojušies ar teju visu bojā gājušo ģimenēm par kompensāciju – izmaksāt 100 000 eiro par katru traģēdijā mirušo ģimenes locekli. Saeimā tapa arī Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija, kura savā galaziņojumā kā atbildīgās minēja 16 personas.

Lietā ir pasludināts pārtraukums līdz 6. decembrim, lai prokurori varētu sagatavot apsūdzības grozījumus.