„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Saules skolā - spāru svētki

Dinija Jemeļjanova

Ar vainaga uzstādīšanu jaunā korpusa būvkonstrukciju augstākajā punktā Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā Saules skola 15. novembrī svinīgi atzīmēts nesošo konstrukciju celtniecības noslēgums. Vadoties pēc tradīcijām, spāru svētkos ēkas saimnieki, Daugavpils domes un Saules skolas vadības pārstāvji, pateicās būvniekiem, arhitektu birojam „MARK Arhitekti” un būvfirmai SIA „Lagron”.

Vietā, kur vēl nesen atradās grausti, tagad slejas betona karkass ēkai, kam jākļūst par Saules skolas daiļrades centru. Viss vēsturiskā ēku kompleksa pārbūves projekts izstrādāts piecās kārtās, otrā un trešā kārta jānoslēdz nākamā gada vasarā. Jaunajā korpusā kopumā pašlaik paveikti aptuveni 40% būvdarbu.

Ar atskatu Saules skolas 101 gada vēsturē skolas direktore Inguna Kokina spāru svētku viesiem īpaši atgādināja pēdējo četru gadu notikumus, kad pilsētas dome pārņēma degradēto teritoriju savā īpašumā un tika pieņemts lēmums to sakārtot, piemērojot Saules skolas vajadzībām. Tapa seši risinājuma piedāvājumi, bet konkursā uzvarēja arhitektu biroja SIA „MARK Arhitekti” variants, kas paredz izveidot ēku kompleksu ar īpašu iekšpagalmu. „Domāju, ka tieši šis iekšpagalms ar laiku kļūs par Saules skolas sirdi,” sacīja I. Kokina.

Saules skolas direktore Inguna Kokina ievieto vēstījumu kapsulā

Paveiktais un iecerētais aprakstīts vēstījumā, ko iesaistītās puses pasākumā parakstīja. Vēstījums ievietots kapsulā un iebetonēts grīdā jaunās ēkas 1. stāvā. Savukārt spāru svētku vainags vēlāk tikšot noglabāts “kādā drošā vietā skolā”. Industriālo ainavu līdz šim jau paspējuši izmantot arī Saules skolas audzēkņi, būvlaukumā notikušas dažādas mākslas akcijas, modes demonstrējumi, foto sesijas. Tāpat audzēkņi diplomdarbos izstrādājuši interjera projektus skolas telpu grupu iekārtošanai.

Turpinoties darbiem, paredzēts izveidot ēkai dekoratīvu fasādi pret Daugavas ielu, ko arhitekti nodēvējuši par „Saules skolas rotu”. „Tiešais Daugavas tuvums un pilsētas vēsturiskais centrs uzlika lielu atbildību, projektējot kompleksu,” atsevišķu vēstījumu bija sagatavojuši „MARK Arhitrekti”, „vēlam tai veiksmīgi integrēties pilsētas centrā, radot mākslas un kultūras piesātinātu vidi. Ceram, ka jaunās ēkas kalpos kā radoša platforma, kur dzimt un attīstīties idejām.”

Kapsulu iebetonēja grīdā pirmā stāva telpā, kur plānots izveidot datorklasi topošajiem reklāmas dizaineriem

Spāru svētkus ieskandināja Saules skolas audzēkņu ansamblis „Akvarelis”, bet svētību deva Daugavpils Jēzus Sirds draudzes prāvests Andris Ševels.