„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Godināja Aizputes kājnieku pulka karavīru piemiņu

Goda sardze //Foto: Aleksandrs Rube

16. novembrī Daugavpils cietokšņa parkā notika Latvijas armijas Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka un bijušā 1. Latviešu Strēlnieku bataljona karavīru piemiņas pasākums. Pie monumenta sapulcējās jaunsargi, spēka struktūru, armijas un dažādu pilsētas organizāciju pārstāvji, lai godinātu Latvijas brīvības cīņu dalībnieku piemiņu.

Atjaunotais piemineklis pie Hospitāļu un I Virsnieku ielas krustojuma tika atklāts pirms gada, pateicoties biedrības „Daugavpils mantojums” pūlēm. Tā rekonstrukcijā piedalījās Daugavpils domes projektētāji, Latvijas Kultūrkapitāla fonds, arhitekts Pēteris Blūms, SIA „Borg” un SIA „Dabīgais akmens” pārstāvji, kā arī Nacionālās apvienības loceklis Andrejs Faibuševičs, kurš piesaistīja deputātu kvotu līdzekļus. Ar Aizsardzības ministrijas un Latvijas Nacionālo partizānu apvienības atbalstu 10 000 eiro novirzīti renovācijas parāda dzēšanai. Tādējādi tagad atlicis nomaksāt vien dažus tūkstošus eiro.

Biedrības „Daugavpils mantojums” loceklis Artjoms Mahļins

Pieminekļa atjaunošana ir pirmais solis visa cietokšņa parka pārveidē – teritorija ap pieminekli pilnībā tiks sakārtota vienlaikus ar zaļās zonas labiekārtošanu. Pieminekļa pamatā pērnā gada oktobrī tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, kā arī laikmeta liecība – viens no avīzes „Latgales Laiks” numuriem. Turpmāk šis monuments varētu kļūt par vietu, kur jaunsargi tradicionāli nodod zvērestu.

Uzziņai

Piemineklis Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka un bijušā 1. Latviešu Strēlnieku bataljona karavīriem tika atklāts 1924. gada 14. novembrī. 1940. gadā šeit uzstādīja Staļina, bet vēlāk – Ļeņina krūšutēlu. Pieminekļa renovācijas ideja radās 2015. gadā, pēc tam tika uzsākta ziedojumu vākšana, kura joprojām turpinās Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā.