„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+4.2 °C
apmācies

Daugavpils domes priekšsēdētājs atbrīvots no amata

Rihards Eigims sabija domes priekšsēdētāja amatā vairāk nekā gadu – no 2017. gada septembra // Foto: Aleksandrs Rube

19. novembrī "Latgales partijas" Daugavpils nodaļas valdes sēdē pieņemts lēmums izteikt neuzticību Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājam Rihardam Eigimam („Mūsu partija”). „Latgales partiju” Daugavpils domē pārstāv seši deputāti.

Deputāti atzīmēja, ka priekšsēdētājs negodprātīgi pildījis savus pienākumus, ignorējis citu deputātu priekšlikumus un viedokli, nespējis organizēt ne tikai domes administrācijas, bet arī pašvaldības struktūru darbu. Tāpēc viņš zaudējis gan kolēģu, gan pilsētnieku uzticību. Dokumentu parakstīja Jānis Lāčplēsis, Aivars Broks, Inguna Kokina, Reinis Joksts, Helēna Soldatjonoka un Jānis Dukšinskis. Šie deputāti vēl nesen izvirzīja priekšlikumu ierobežot priekšsēdētāja pilnvaras saistībā ar domes iepirkumiem līdz 500 000 eiro. Taču viņu ideju neatbalstīja ne tikai „Mūsu partijas” locekļi, bet arī opozīcijā esošās „Saskaņas” pārstāvji.

R. Eigims tika atcelts no amata ceturtdien, 22. novembrī, kārtējā domes sēdē. Šo jautājumu izskatīja pirmo, turklāt neviens neuzdeva jautājumus un neuzsāka debates. Par R. Eigima atcelšanu no domes priekšsēdētāja amata nobalsoja visi klātesošie „Latgales partijas” un „Saskaņas” deputāti, kā arī Līvija Jankovska („Mūsu partija”). Savukārt Rihards Eigims un viņa vietnieki Igors Prelatovs un Aivars Zdanovskis (abi „Mūsu partija”) atturējās.

Pēc tam jau bijušais priekšsēdētājs paziņoja žurnālistiem, ka viņu nepārsteidz „Latgales partijas” un „Saskaņas” deputātu sadarbība, kuri nobalsoja pret viņu. R. Eigims ir gatavs turpināt darbu kā deputāts, kuru ievēlējuši daugavpilieši. Tādējādi pašlaik faktiskais pašvaldības vadītājs ir priekšsēdētāja pirmais vietnieks Igors Prelatovs.

Saskaņā ar likumu, jaunais domes priekšsēdētājs jāievēl divu mēnešu laikā. Interesanti, ka „Saskaņas” līderis un bijušais domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš uzskata šādu scenāriju par pieņemamu. Viņaprāt, pārvēlēšanā balsošanas rezultāti var ievērojami atšķirties no 2017. gada vēlēšanu rezultātiem. Tajā pašā laikā politiķis uzsvēra  pilsētas nākamā budžeta veidošanas faktoru – pašreizējās pārmaiņas domē sakrita ar šī sarežģītā darba aktīvo fāzi.

Jānis Lāčplēsis („Latgales partija”) iniciēja R. Eigima atcelšanu no amata

Savukārt Jānis Lāčplēsis, kurš iniciēja R. Eigima atcelšanu no amata, par atkārtotām vēlēšanām nedomā. Viņš atzīmēja, ka pašlaik ir svarīgi atjaunot Daugavpilī normālu darba ritmu, kuru nopietni pabojājis iepriekšējais vadītājs. J. Lāčplēsis un viņa kolēģi ir gatavi meklēt jaunu sadarbības modeli ar „Saskaņu” un „Mūsu partiju”, turklāt viņiem nav gandrīz nekādu pretenziju pret bijušā domes vadītāja vietniekiem. Jaunas koalīcijas veidošanas konsultācijas paredzēts sākt jau pirmdien.

Jāatzīmē, ka šī ir jau ceturtā reize, kad Rihardu Eigimu atceļ no Daugavpils domes priekšsēdētāja amata.