„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Kārlim Dobrājam nosūtīja sveicienus no Daugavpils

Jeļena Čursina

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (DNMM) atklāta Latvijas mākslinieka Kārļa Dobrāja glezniecības izstāde "Grauds mūsu zemei".  Mākslinieks jau ilgu laiku dzīvo un strādā Rīgā, un var teikt, ka Daugavpilij ir paveicies, jo kādu laiku K. Dobrājs dzīvoja šeit, radot savus darbus un arī īpašu mākslas gaisotni.

Lai gan mākslinieks nevarēja piedalīties izstādes atklāšanā, ik viens klātesošais ar videokameras palīdzību varēja nosūtīt Kārlim sveicienu, pateikties, dalīties atmiņās. Šo iespēju izmantoja tie, kuri laikposmā no 1970. līdz 1977. gadam strādāja un draudzējās ar mākslinieku, -- Valda Mežbārde, Rita Strode, Aleksejs Burunovs u.c.

K. Dobrāja bijusī kolēģe Valda Mežbārde atzīmēja, ka Daugavpilī tas bija lielisks laiks, jo īpaši tās radošajai inteliģencei. Neskatoties uz politisko situāciju, visi ar iedvesmu veica savu darbu, varēja realizēt savas radošās ieceres. Kā atzīmēja kādreizējie kolēģi, vislabāk tas izdevās K. Dobrājam. Viņš prata pārliecināt cilvēkus, aizstāvēt gan savus, gan draugu idejas un projektus. To viņš veiksmīgi darīja, būdams toreizējās Ķīmiķu kultūras pils mākslinieciskās nodaļas vadītājs. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Daugavpilī, pateicoties K. Dobrājam, tika izveidota vietējo mākslinieku organizācija un bērnu mākslas skola.

Sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību, Krāslavas vēstures un mākslas muzeju, Jēkabpils mākslas galeriju “Mans’s” un Liepājas galeriju – antikvariātu “Romas dārzs” izstādē skatāmas gleznas no mākslinieka daiļrades pirmsākumiem pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados līdz mūsdienām. Izstādi papildina mākslinieka 1970. - 1980.g. radītas gleznas un astoņdesmitajos gados radītie zīmējumi no Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma.

Kārļa Dobrāju daiļrade saistās ar sadzīvē rastām vērtībām, kuras ir un būs nozīmīgas ikvienā vēsturiskajā laika posmā. Mākslinieks Kārlis Dobrājs radoši un ražīgi strādā visos gleznu žanros. Mākslinieciskās darbības pirmajos gados pievērsies lielām figurālām kompozīcijām, pēdējos gados – galvenokārt portretam, aktam un klusajai dabai.