„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Šogad uz ceļa gājuši bojā jau 133 cilvēki

pexels.com

Šogad uz Latvijas ceļiem gājuši bojā jau 133 cilvēki, bet ievainoti 4266, informē Valsts policijā, norādot, ka šāda statistika nav iepriecinoša. Novembrī vien gājušas bojā jau 12 personas, no kurām pieci bijuši gājēji, raksta Delfi.

Policija informē, ka, neskatoties uz regulāriem atgādinājumiem rūpēties par savu drošību, piedaloties ceļu satiksmē, likumsargi novērojuši, ka joprojām daudzi satiksmes dalībnieki "mēdz kāpt uz tiem pašiem "grābekļiem"", radot iespējamu apdraudējumu sev un citiem satiksmes dalībniekiem.

Viena no biežākajām kļūdām, ko pieļauj gājēji, ir uzskats, ka viņi uz ceļa ir redzami jebkurā situācijā un jebkurā diennakts laikā.

To apliecina arī Valsts policijas rīcībā esošā statistika – šogad gājējiem noformēti jau 3634 administratīvā pārkāpuma protokoli par gaismu atstarojošo elementu vai vestes neesamību. Pērn šajā pat laika posmā tie bija 4086. Tumsā gājējs, kuram nav gaismu atstarojošas vestes, lukturīša vai apģērbā iestrādātu labi saskatāmu gaismas elementu, nav redzams, uzsver policija.

Policija vērš uzmanību, ka gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem ir jārūpējas par savu redzamību, lietojot gaismu atstarojošus elementus.

Tāpat policija gājējiem atgādina, ka ikreiz, šķērsojot ielu, ir jāpārliecinās, vai autovadītājs redz gājēju un vai tā paspēs nobremzēt.

Policija atgādina šoferiem tumšajā rudens un ziemas laikā parūpēties, lai transportlīdzeklis būtu atbilstošā tehniskajā kārtībā. Piedaloties ceļu satiksmē nepietiekamas redzamības apstākļos, autovadītājiem jāpārbauda un jānoregulē sava transportlīdzekļa gaismas lukturu stari tā, lai tie atbilstoši izgaismo braucamo daļu, vienlaicīgi neapžilbinot pretī braucošos.

Būtiski arī pārbaudīt logu tīrītāju slotiņas, lai tās būtu tehniskā kārtībā un pildītu nepieciešamās funkcijas. Tāpat svarīgi izvēlēties laikapstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un distanci.