„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.6 °C
apmācies

Baltijas valstu māksla zem viena jumta

Jeļena Čursina

Jaunā izstāžu sezona Marka Rotko centrā tika atklāta pirms Latvijas simtgades svinībām, tāpēc gandrīz visas jaunās izstādes veltītas šim notikumam.

Jaunā ekspozīcija Rotko centrā atvērta ne tikai Latvijas, bet arī visu Baltijas valstu simtgades ietvaros. Tādējādi simto Neatkarības dienu var atzīmēt kopā ar kaimiņvalstīm, apmeklējot lietuviešu mākslinieka Vaidota Januļa izstādi vai apskatot Igaunijas grafiķu darbu sēriju. Igaunijas grafiķu asociācijas priekšsēdētāja Inga Heamegi uzskata, ka pašlaik interese par grafiku pieaug, pateicoties jaunām tehnoloģijām, atdzimst arī igauņu grafikas tradīcijas. Savukārt uz lietuviešu grafiķi V. Januli neizdzēšamu iespaidu atstāja Daugavpils cietokšņa apmeklējums, kā rezultātā tapa darbu sērija „Dvinskas cietokšņa dienasgrāmata”, kurā mākslinieks, izmantojot mūsdienīgus grafikas paņēmienus, uzbur senatnes noskaņas.

Jaunā sezona Rotko centrā sapulcinājusi ne tikai Baltijas valstu, bet arī Latvijas māksliniekus. Izņemot daugavpilietes Lilijas Zeiļas keramiku, apmeklētāji var iepazīties ar izcilās Rīgas keramiķes Izabellas Krolles darbiem izstādē „Artērija”, kā arī Talsu mākslinieku darbiem. L. Zeiļas oriģinālā darbu sērija „Pēdas. Pieskāriens. Daudzpusība” veidota māksliniecei neraksturīgā manierē – neizmantojot podnieka ripu.

Igauņu mākslinieces Hannas Harkes „Čūskas garā zālē”

Rotko centrā skatāma arī šveiciešu ainavista un portretista Jūliusa Fogtli darbu izstāde „Šveices impresionisma vēstnesis”, kā arī pārvietojamā gobelēnu izstāde „Artapestry-5”, kura ceļo pa visu Eiropu. Divpadsmit Eiropas valstu meistaru darbi pārsteidz ar krāsām, vērienīgumu un gobelēnam netradicionāliem sižetiem.

No 6. līdz 16. novembrim Daugavpilī strādāja tekstilmākslinieki no dažādām valstīm un tagad apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvāti arī V Starptautiskā tekstila un šķiedru mākslas simpozija dalībnieku darbi.

Kalli Kalde sērija "Es esmu..."

Izstādes varēs apskatīt līdz 2019. gada 15. janvārim.