„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Naujenes bibliotēkas liktenis vēl nav izlemts RU

Bibliotēkas jumts apaudzis ar sūnām // Foto: Jeļena Čursina

Aptuveni pirms gada Daugavpils novada dome aktualizēja jautājumu par Naujenes tautas bibliotēku. Savukārt 2018. gada pavasarī deputāti pieņēma lēmumu pārcelt bibliotēku uz ēku Daugavas ielā 34 (Krauja), t.i., otrpus ceļam, kur pašlaik atrodas Naujenes jaunatnes iniciatīvas un sporta centrs.

Galvenais ienaidnieks – mitrums

Bibliotēkas ēka jau ilgu laiku atrodas visai bēdīgā stāvoklī. Tā celta pagājušā gadsimta vidū un jau ir pilnībā nolietota. Ēkas novecošanas galvenais iemesls ir paaugstinātais mitrums. Bibliotēkas vadītāja Diāna Čiževska rāda speciālu lielu mitruma absorbētāju, kurš tiek pārvietots no zāles un zāli. Ik dienu tajā sakrājas aptuveni 7—8 litri ūdens. D. Čiževska stāsta, ka paaugstinātā mitruma cēlonis ir nepareizais arhitektoniskais risinājums – ēkai nav pagrabtelpu, turklāt ap to netika izveidotas pamatu nogāzes, kas ļautu mitrumam netraucēti iesūkties zemē. Bibliotēkas sienām nav iespējams piestiprināt grāmatu plauktus, jo mitrās sienas drūp un nespēj noturēt pat iesisto naglu.

Pašvaldība periodiski piešķir naudu ēkas remontam, piemēram, jau minēto nogāžu uzstādīšanai. Regulāru nobirst apmetums, tāpēc nauda bija jātērē arī kosmētiskajam remontam. „Par laimi, apmetums vienmēr nobira naktī, kad bibliotēkā neviena nebija,” saka D. Čiževska. Bibliotēkai kaitējis arī nesenais ceļa remonts Kraujā. Būvdarbu radīto vibrāciju rezultātā „slapjā” ēka sāka plaisāt.

Mitruma absorbētājs kaut nedaudz palīdz tikt galā ar lieko mitrumu, taču ēku tas neglābs

Šajos apstākļos bibliotēka joprojām strādā, darbinieki cenšas saglabāt grāmatas tam pilnīgi nepiemērotos apstākļos, mēnesī apkalpo simtiem apmeklētāju, rīko dažādus pasākumus un īsteno savas ieceres. Jaunākā no tām – valsts simtgadei veltītais virtuālais izdevums „Simts vēlējumi Latvijai”, kura prezentācija notika Naujenes jaunatnes iniciatīvas un sporta centrā. Jāpiebilst, ka pasākumi jau sen tiek rīkoti jaunatnes centrā, jo vecajā bibliotēkā tam nav vietas.

Pārcelt vai nepārcelt?

Lai gan novada dome ir pieņēmusi lēmumu par bibliotēkas pārcelšanu uz citām telpām, problēma joprojām nav atrisināta. Pašlaik situāciju sarežģī tas, ka Naujenes bibliotēku nav iespējams uzreiz pārvietot uz jaunatnes un sporta centra ēku. Centra ēka uzcelta tajā pašā laikā, kad bibliotēka, un arī tā atrodas avārijas stāvoklī, lai gan tur situācija ir mazliet labāka, nekā bibliotēkā. Taču, pats galvenais, - tā absolūti nav piemērota bibliotēkas vajadzībām. Lai varētu pārvietot visus grāmatu fondus, centra ēkā, pirmkārt, ir jāveic remonts, otrkārt – tā ir jāpārplāno, lai tajā būtu vieta visām bibliotēkas nodaļām, lasītavai, administrācijas telpām utt. Naujenes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Miglāne teica – tā kā lēmums par bibliotēkas pārcelšanu pieņemts šajā gadā, līdzekļi Jaunatnes iniciatīvas un sporta centra renovācijai nebija iekļauti šī gada budžetā, bet brīvu līdzekļu, kurus varētu izmantot šim mērķim, nav.

Naujenes jaunatnes iniciatīvas un sporta centrs

Naudas jautājums, iespējams, atrisināsies janvārī vai februārī, kad tiks apspriests un pieņemts Daugavpils novada 2019. gada budžets.

Atgādinām, ka šī gada vasarā pieņemts lēmums likvidēt Naujenes jaunatnes iniciatīvas un sporta centru no 2019. gada 1. janvāra.