„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Tiks atklāta Jefrosinijas Leles glezniecības izstāde “Kristāla rītausma”

Publicitātes foto

3. decembrī plkst. 16.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā) tiks atklāta daugavpilietes Jefrosinijas Leles glezniecības personālizstāde “Kristāla rītausma”.

Ekspozīcijā “Kristāla rītausma” daugavpiliete Jefrosinija Lele piedāvā dažādos gadalaikos gleznotas sauszemes un jūras ainavas. Darbi risināti romantisma stilistikā, kuru autore apguvusi pašmācības ceļā, studējot literatūru un šī laikmeta lielmeistaru darbus. Īpaši viņu iedvesmojis izcilais krievu glezniecības skolas pārstāvis Ivans Aivazovskis un viņa gleznotās jūras ainavas. Jūra Jefrosiniju ir valdzinājusi kopš bērnības. Pirmās atmiņas par jūru ir saistītas ar klases ekskursiju uz Rīgas jūras līci pusaudzes gados. Šo pirmo iespaidu iedvesto bijību un pietāti pret jūras diženumu Jefrosinija ir saglabājusi visas dzīves garumā. Lai arī mūžs aizrit Daugavpilī, viņa allaž cenšas rast iespēju atgriezties pie jūras, dodoties atpūtas braucienos uz Palangu, Jūrmalu un citām piekrastes vietām.

Komentējot savu radošo darbību, Jefrosinija Lele atzīst, ka glezno sižetus un ainas, kas aizkustina dvēseli. Gleznas tapšanu viņa salīdzina ar bērniņa iznēsāšanu. Katrs darbs ir izauklēts dziļi sevī, katru apvij noteiktas emocijas un pārdzīvojumi, katra tapšanā ir ieguldīts ilgstošs laiks un lielas rūpes. Jefrosinijas Leles gleznotie darbi jau ir bijuši apskatāmi vairākās personālizstādēs un grupu izstādēs.

Izstāde “Kristāla rītausma” būs skatāma Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektoros līdz 31. decembrim.

Izstādes atklāšanas pasākuma publicitātes vajadzībām tā laikā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana.