„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Izvēlas saimniekot savā zemē

Kristīne Boguša un Andrejs Zarubins // Foto: Dinija Jemeļjanova

Ikgadējais Ilūkstes novada zemniekiem un uzņēmējiem veltītais vakars pilsētas kultūras centrā šogad norisinājās nedēļu pēc valsts simtgades svinībām, 23 novembrī. Šogad suminātas septiņas ģimenes, kuras katra savā laikā atgriezušās pie idejas – būt saimniekiem savā zemē.

Bebrenes pagastu sumināto pulkā bija divas lauksaimnieku ģimenes. Pirms pieciem gadiem, atgriezušies no Anglijas, Kristīne Boguša un Andrejs Zarubins izveidoja piemājas saimniecību „Ezīši”, lai audzētu gaļas liellopus. Savukārt uz laukiem no pilsētas pagājušogad pārcēlusies Zībārtu ģimene, kas piemājas saimniecībā „Kadiķi” audzē alpakas, papildinot arī Ilūkstes novada tūrisma galamērķu klāstu. Laikraksts “Latgales Laiks” uzdāvināja viņiem gada abonementu.

Eglaines pagastā jau gandrīz 30 gadus darbojas zemnieku saimniecība „Darbmīļi”, ko vada Vija un Aigars Lisovski. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados dzimtajās mājās Šederes pagastā atgriezās Dzintra Ozola, paralēli saimniekošanai z/s “Burtnieki” viņa atrod laiku arī dzejas rakstīšanai. Prodes pagastā senču mājas atjaunojuši Arvīds un Žanna Leimaņi, kas tur piemājas saimniecībā „Birztalas” nodarbojas ar piena lopkopību. Savukārt novada otrā pusē, Dvietē, graudus un dārzeņus z/s „Zaķīši” audzē Andris un Iveta Ploņi.

Ineta un Helmuts Zībārti ar meitu Elzu un Inetas mammu Liliju Rimeicāni

Vēl sveikta arī Pučku ģimene, kas jau vairākās paaudzēs veiksmīgi vada kooperatīvu „Dubezers”, turpinot attīstīties piena lopkopības un graudkopības jomā. Kooperatīvā tiek nodarbināti 25 cilvēki, bet vasarā šeit strādā arī skolēni.

Saimnieku svētkos piedalījās arī Latvijas Zemnieku federācijas pārstāve Agita Hauka. Viņa aicināja zemniekus gan novērtēt retās atpūtas dienas, gan neaizmirst, ka par savām problēmām jāstāsta, lai lauksaimnieku tiesības tiktu pārstāvētas dažādos varas līmeņos. “13. decembrī brauksim uz Briseli cīnīties par tiešmaksājumu piešķiršanu. Dažkārt šķiet, ka cīņas dzirkstele nodzisusi, tāpēc, ja kādreiz lūdzam, nāciet palīgā, atsaucieties,” zemniekus uzrunāja A. Hauka. Saviem šī gada favorītiem paldies sacīja arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs un SIA “Jēkabpils piena kombināts”.