„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+8.0 °C
apmācies

Vabolē apkopoti cilvēku dzīvesstāsti

daugavpilsnovads.lv

Skrindu dzimtas muzejs sadarbībā ar Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centru apkopojuši 31 Līksnas, Vaboles, Kalupes un Nīcgales pagasta iedzīvotāja dzīvesstāstu, īstenojot projektu “Munys pusis ļaudis”. Rezultātā tapis videomateriālu apkopojums, foto stāsti un ceļojošā izstāde, ar ko pirmo reizi varēja iepazīties projekta noslēguma pasākumā Vaboles kultūras namā 12. novembrī.

Mutvārdu vēstures ekspedīcijās pie teicējiem pētnieku komanda devās šī gada vasarā un rudenī. To mērķis – apzināt latgaliskās identitātes un kultūras mantojumu veidojošos elementus, amatus un prasmju daudzveidību. Piemēram, Regīna Rokjāne to izpauž rokdarbu, etnogrāfisko dūraiņu darināšanā, Jānis Vanags – apkopojot dzimtas vēsturi.

Projekta idejas koncepcijas autore ir Skrindu dzimtas muzeja direktore Anna Lazdāne. Iepriekšējos gados īstenotie projekti liecina, ka Vaboles un kaimiņpagastu teritorijā dzīvo dažādu kultūru un tradīciju pārstāvji ar savu īpašo dzīves pieredzi, tādēļ ir būtiski parādīt Latvijas valsts simtgades vēstures stāstu, atklājot citiem vietējo iedzīvotāju atmiņas un liecības, ko vēl var saglabāt, integrējot tos izzinošajā tūrismā. Šajā projektā apzinātas ne tikai mutvārdu liecības, bet arī iegūti lietiskie priekšmeti – kopumā Skrindu dzimtas muzejs savu kolekciju papildinājis ar 215 vienībām.

Projekts “Munys pusis ļaudis” īstenots VAS „Latvijas valsts meži” un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās “Latgales kultūras programma 2018” projektu konkursā.