„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
neliels lietus

Daugavpils teātris pārsteidz atkal

Roberto Meloni viltus revidenta lomā // Foto: Džeina Saulīte

Pagājušajās brīvdienās Daugavpils teātrī notika režisora un direktora Oļega Šapošņikova kārtējā radošā eksperimenta pirmizrāde – skatītājiem tika piedāvāta komēdija latgaliešu valodā „Revidents Sylagolā” pēc Nikolaja Gogoļa lugas motīviem. Šajā iestudējumā ir vairākas interesantas tehnikas īpatnības, turklāt dižā rakstnieka luga adaptēta Latgales reālijām.

Dzīvā latgaliešu valoda

Šī nav pirmā klasiskā luga, kas teātrī adaptēta latgaliešu valodā – agrāk līdzīgi tika iestudēta V. Šekspīra luga „Sapnis vasaras naktī”. Režisors atzīmē, ka šis iestudējums stāsta nevis par integrāciju, bet gan veids, kā apliecināta cieņu Latgalei un iemūžināt tās valodu uz vietējās skatuves. Šajā ziņā teātra ļaudis pilda svarīgu kultūras un pat vēsturisku uzdevumu. Turklāt lugas „Revidents” tēma ir universāla un der jebkurā vietā un laikā. Piemēram, O. Šapošņikovs uzskata, ka pat Latvijas prezidentu vēlēšanām ir daudz kas kopīgs ar Gogoļa lugas varoņa Hļestakova „kāpšanu augšup”.

„Šis ir stāsts ne tikai par korumpētiem ierēdņiem, bet arī sistēmu, kurai viņi jākontrolē,” uzsver režisors, „diemžēl, gluži tāpat kā pirms diviem gadsimtiem, daudzas augstu stāvošas personas rīkojas, nevis baidoties no taisnīgas tiesas, atmaskošanas, bet gan bažījoties par to, vai viņām izdosies vienoties par kukuli.”

Oļegs Šapošņikovs

Izrādē „Revidents Sylagolā” galvenās lomas izpilda aktieris Jānis Jarāns (Sylagola novada pašvaldības mērs) un Roberto Meloni (afērists), skatītājus patīkami pārsteidz muzikālie priekšnesumi repera Bruolāns, folkloras kopas „Rūžeņa” un Roberto Meloni izpildījumā.

Interneta seriāls un „Zelta maska”

Jaunā izrāde nav vienīgais, ar ko pašlaik var palepoties Daugavpils teātris. Pašlaik Krievijā tiek vākti līdzekļi režisora Vlada Kovaļova interneta seriāla „Kentervilas zaglis” uzņemšanai. Tas vēsta par jaunu teātra aktieri, kurš kļūst par mājokļu zagļu bandas locekli. Šī seriāla filmēšanai izvēlējās Daugavpili, savukārt pilsētas teātris ir galvenais uzņemšanas laukums. Pašlaik portālā planēta.ru savākti 105 000 rubļi (1320 eiro) – piektā daļa nepieciešamās summas.

Kadrs no seriāla „Kentervilas zaglis”. Galvenajā lomā – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Maksims Busels

Oļegs Šapošņikovs pastāstīja, ka V. Kovaļova filmēšanas grupa meklēja dažādas vietas seriāla uzņemšanai, taču izvēlējās Daugavpili, turklāt ne tikai tāpēc, ka šeit tas izmaksās lētāk. Viņiem iepatikās teātra radošā un labvēlīgā gaisotne. Pagaidām vēl agri spriest par šī seriāla māksliniecisko vērtējumu, taču tā ir lieliska reklāma plašai auditorijai. Filmēšanu paredzēts sākt 2019. gada vasarā, pirmizrāde internetā – šī paša gada rudenī vai ziemā.

Vēl viena patīkama vēsts ir iespēja sarīkot Daugavpilī Krievijas teātra festivāla „Zelta maska” pasākumus. Daugavpils teātra direktors jau sen ir domājis par šādu perspektīvu, taču tagad tā varētu īstenoties, pateicoties Krievijas Federācijas ģenerālkonsula Daugavpilī Andreja Vladimirova iniciatīvai. „Zelta maskas” izrādes (apbalvošana notiek Krievijā) jau daudzus gadus tiek izrādītas Rīgā, Ventspilī un Liepājā. Kāpēc gan Daugavpilij būs jāpaliek malā? Tādējādi A. Vladimirovs nolēma pats nodibināt nepieciešamos kontaktus.

Seriālā „Kentervilas zaglis” galvenā antagonista lomā būs Daugavpils teātra aktieris Vadims Bogdanovs

Ja „Zelta maska” norisinātos Daugavpilī, vietējai publikai būtu iespēja iepazīties ar labākiem Krievijas teātra mākslas sasniegumiem. Taču, lai tas notiktu, vēl ir nepieciešams pašvaldības un Kultūras ministrijas atbalsts.