„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
apmācies

„Kirmašā” atvēra baltkrievu dārgumu lādi

Novopolockas kolektīvs „Komariki” izpelnījās skatītāju ovācijas // Foto: Jeļena Čursina

Rudens beigās jau vairākus gadus Baltkrievu kultūras centrs (BKC) rīko vērienīgu starptautisku tautas kultūras festivālu „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”. Šogad tas ar dziesmām un dejām norisinājās jau astoto reizi un bija veltīts Latvijas simtgadei.

Visu gadu, gatavojoties valsts jubilejai, BKC papildināja „Baltkrievu dārgumu lādes” krājumus, rīkojot daudzus pasākumus, kuri bija veltīti tradicionālajiem baltkrievu sadzīves priekšmetiem, kuri glabājas vecmāmiņu lādēs. Tās ir jostas, austi izšūti dvieļi, galdauti, paklāji, segas un baltkrievu tautastērpi. Visus šos gada laikā savāktos baltkrievu kultūras dārgumus varēja aplūkot festivāla dalībnieki.

Baltkrievu gadatirgu šogad apmeklēja arī Baltkrievijas Republikas (BR) vēstnieks Latvijā Vasilijs Markovičs. Divtūkstošo gadu sākumā V. Markovičs bija BR ģenerālkonsuls Daugavpilī. Viņš uzslavēja centra aktīvo darbību, ko apliecina arī šis festivāls.

Viešņas no Dubrovnas Viktorija Čakane un Anastasija Rudza

„Baltkrievu gadatirgū Daugavpilī” tradicionāli pulcējas ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas baltkrievi. Dalībnieki rīko konferenci „Kultūras tilts: Latvija—Lietuva—Igaunija—Krievija—Baltkrievija”.

Festivālā vienmēr tiek rīkota amatnieku darbu izstāde, kurā piedalās vietējie baltkrievu meistari. Savukārt Anastasija Rudza un Viktorija Čakane no Vitebskas apgabala šajā pasākumā piedalījās pirmo reizi: „Mēs esam no Dubrovnas Tautas amatu nama. Šajā centrā darbojas meistari, kas neļauj nogrimt aizmirstībā baltkrievu tradicionālajiem rokdarbiem,” pastāstīja viešņas. Dubrovnas Tautas amatu namā tiek attīstīta podniecība, veidošana, salmu pīšana, kokgriešana, aušana u.c. Anastasija un Viktorija absolvējušas Vitebskas tehnoloģisko koledžu, strādā keramikas jomā un piedalās daudzos gadatirgos visā Baltkrievijā. Latvija viņām ir pavisam jauna vieta, kur viņas patīkami pārsteidza attieksme pret baltkrievu kultūru.