„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Tīrīs Preiļu parka ūdenstilpes

preili.lv

Nākamvasar paredzēts sākt Preiļu parka dīķu un kanālu tīrīšanu, lai cīnītos pret ūdenstilpju aizaugšanu. Šādi Preiļu novada dome cer veicināt ekotūrisma attīstību, tāpēc iegādājusies speciālu aprīkojumu -- dūņu sūkni ar pontonu un pie laivas stiprināmu niedru pļāvēju.

Ūdenstilpes no piesērējuma un ūdenszālēm tiks attīrītas pakāpeniski, pamazām atjaunojot ūdensteci un dīķu–kanālu sistēmu. Sākt tīrīšanu plānots posmos, kas ir vairāk apmeklēti. Maijā aprīkojuma piegādātājs SIA „Flo-tex” rīkos apmācības, kuru laikā demonstrēs, kā pareizi strādāt ar aprīkojumu.  

Lai gan dīķu sistēmas vēsturiskais veidols ir saglabājies līdz mūsdienām, ūdens līmenis ir krietni zemāks, it īpaši kanālos. Preiļu parka kanāli un dīķi (izņemot Dzirnavu dīķi) ir stipri aizsērējuši, ar biezu dūņu slāni un aizauguši ar ūdenszālēm. 2013. gadā apzinātie Preiļu ūdenstilpes apsekošanas dati liecina, ka parkā ietekošās Preiļupes un Saltupes zivju fauna ir ļoti trūcīga, tajā dominē ekoloģiski mazprasīgas zivju sugas. Savukārt 2014. gada apsekošanas laikā secināts, ka parka dīķi attiecībā pret noteci no apkārtējām teritorijām darbojas kā nosēddīķi, tāpēc tajos veidojas biezs nogulšņu slānis un atsevišķas vietas vasarās aizaug ar ūdenszālēm un gandrīz pilnībā izžūst. 

Aprīkojums iegādāts, īstenojot projektu „Ekotūrisma attīstība Latvijā un Lietuvā, izmantojot ūdens resursus”, tā izmaksas ir 9170 eiro.