„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

„Alpaku Sala” Bebrenē

Bebrenes pagasts pēdējā laikā īpaši veicinājis savu atpazīstamību kā zirgkopības centrs. Taču konkurenci zirgiem tuvākā nākotnē varētu radīt citi četrkājainie dzīvnieki. Ineta un Helmuts Zībārti izveidojuši alpaku audzētavu, plānojot no to kažoka iegūt arī vilnu.

Pirmās 11 alpakas Bebrenes pagastā ieradās pagājušā gada septembrī, šobrīd to pulks pieaudzis līdz 20. Gandrīz visi tagadējie „Alpaku Salas” četrkājainie dzīvnieki dzimuši Eiropā, no alpaku dzimtenes Dienvidamerikas atceļojusi vien alpakazabella. „To var pamanīt arī viņas raksturā – mežonīgāka nekā citas,” novērojusi Ineta. Jāņem vērā, ka grūtniecība alpakām ilgst 11 mēnešus, tāpēc dabiskā ceļā alpakas pavairot ātri neizdosies.

Ideja par alpaku audzēšanu radās gluži praktiska apgrūtinājuma dēļ – pēc tam, kad izdevies no krūmiem attīrīt vecāku mājaspkārtni, izveidojusies pļava, ko regulāri nācās pļaut. Tā kā tas šķitis apnicīgs process, radās ideja meklēt alternatīvu. „Lauku ainava bez dzīvniekiem ir nepilnīga,” uzskata Ineta. Aitkopībai Zībārti nav vēlējušies pievērsties, tāpēc meklējuši citus variantus, un izrādījies, ka tieši alpakas atbilst pašu izraudzītajiem kritērijiem. Saimniece joko, ka aso zobu dēļ alpakas varētu konkurēt ar labākajiem zāles pļāvējiem, atšķirībā no citiem zālēdājiem tās zāles stiebrus “nogriež” nevis izrauj ar saknēm.

Visu rakstu lasiet 7. decembra numurā.